0

Dvorní kuchařka prezidenta Havla v Kolíně

Zajímavé setkání se uskutečnilo poslední březnový den v Městské knihovně Kolín, kam na besedu se čtenáři dorazila Irena Košíková, řečená Čirina, autorka čtyř kuchařských knih, ale především žena, která vařila sedm let na řeckém velvyslanectví a dva roky u manželů Havlových. S sebou přivezla kamarádku, herečku Marii Drahokoupilovou. Setkání moderovala redaktorka Dobrýho infa Dana Čermáková.

DI5-16 - Z regionu - Čirina foto 1 DI5-16 - Z regionu - Čirina foto 2

„Pan prezident byl skromný strávník, měl rád českou kuchyni, svíčkovou, utopence. Z vězení byl zvyklý dosolovat a pepřit. Všichni jsme ho milovali a udělali bychom pro něj cokoliv.“

DI5-16 - Z regionu - Čirina foto 4

Čirina si poté otevřela vlastní restauraci. „Muž po ní hodně toužil, měli jsme ji sedmnáct let.“ Chodili k ní slavní včetně prezidenta Havla. „On se rád stýkal s lidmi, když přišel, všichni spontánně povstali a začali tleskat,“ dodala. V domácnosti Havlových vařila vzácným hostům, třeba Helmutu Kohlovi nebo Madeleine Albrightové. Teď už ale s profesionálním vařením skončila. „Dnes je to přesně rok, co jsem byla naposledy v práci, přečkala jsem tři mrtvičky a řekla jsem si dost,“ uzavřela s tím, že teď s kamarádkou Drahokoupilovou vyrážejí do maďarských tržnic. „Koupím si jednu klobásu, každé ráno si kousnu, k tomu chleba a zeleninu a hlavně musím mít polévku, a to mi stačí,“ smála se. Její herecká kamarádka zase zavzpomínala na dvě sezony prožité v kolínském divadle. „Absolvovala jsem v roce 1963 a všichni jsme tenkrát dostali umístěnku mimo Prahu, tady účinkovali herci, kteří klidně mohli hrát  pražských Vinohradech, ale každý potřebuje k uchycení talent, práci a štěstí. Vzpomínám i na perfektního režiséra Karla Jerneka a také na množství historek, které jsme prožívali ve vlaku, pravidelně jsme třeba zpožďovali rychlík,“ pobavila slavná herečka. Pokud jste setkání s Čirinou a paní Drahokoupilovou nestihli v Kolíně, máte možost 19. května od 17.00 hod. v čáslavské knihovně.

Zdeněk Hejduk

Leave a reply