0

Rada Vacátko ve Zruči

Kdo by neznal dnes již legendární postavu pražského policejního rady Vacátka a jeho kolegů z „mordparty“, pány Bouše, Brůžka a Mrázka ve vynikajícím ztvárnění herců Jaroslava Marvana, Josefa Vinkláře a Františka Filipovského? Oblíbený  televizní seriál si můžete zajímavým způsobem oživit na výstavě  Rada Vacátko zasahuje  aneb Hříšní lidé města pražského, instalované v prostorách zručského zámku až do 5. června tohoto roku.  

Hříšní lidé města pražského

Interaktivní expozice vás zavede do atmosféry třicátých let minulého století a přiblíží vám nejen podmínky, za nichž pracovala tehdejší kriminální policie v čele s panem radou, ale také vám umožní stát se jedním z vyšetřovatelů závažného trestného činu. Stanete se detektivem, můžete si v vyzkoušet své rozlišovací schopnosti v oboru daktyloskopie, osahat si opravdové kasařské nářadí, podle získávaných informací postupovat
k úspěšnému vyřešení daného kriminálního případu a v neposlední řadě také nahlédnout do atmosféry meziválečného období, ilustrovaného nejen dobovou módou, ale také dobovými novinami či drobnými předměty denní potřeby.

Pokud vás  tato první část expozice zaujme, o čemž nepochybuji, druhá část výstavy vás seznámí s vyšetřovacími postupy, uplatňovanými nejen minulosti, ale i v době současné. A opět – můžete si na vlastní kůži ozkoušet své kriminalistické schopnosti podle jednotlivých odborných témat.

První část této opravdu pozoruhodné expozice je dílem firmy Letohrad Brno, s níž vedení zručského Infocentra spolupracuje již tři roky. Začalo to výstavou Historická cukrárna,  následovala expozice Devatero pohádek
a do třetice se prezentuje letošním připomenutím postavy rady Vacátka
a jeho spolupracovníků.

Druhá část expozice je pak dílem místního kolektivu v čele s pracovnicí zručského Infocentra Evou Boumovou. Výstava, kterou lze vedle slova zajímavá označit příjemným synonymem „hravá“, přitahuje nejen dospělé návštěvníky. Je určitě atraktivní i pro žáky základních škol od 5.třídy až po středoškoláky. A je a bude určitě námětem i  pro rodinné výlety.

Vacátko 004

Jak jsme se dozvěděli z krátkého rozhovoru s vedoucí Infocentra Martinou Fialovou, Zruč nad Sázavou se v posledních letech stává magnetem pro turisty, o čemž svědčí skutečnost, že roční návštěvnost zrekonstruovaných prostor místního zámku, obsahujícího tři tematické okruhy, se od roku 2010 zvedla z tehdejších 3 000 návštěvníků na současných 15 000. Úctyhodné číslo!

S blížícím se létem možná budete hledat cíl zajímavého výletu. Vydejte se tedy do Zruče nad Sázavou za radou Vacátkem a jeho dobou. Budete-li pozorní, stanete se úspěšným vyšetřovatelem kriminální činnosti. A když ne? Nic se neděje. Určitě se nebudete nudit ani při prohlídce dalších prostor místního zámku.

Miroslav Štrobl

Fotografie autor

Leave a reply