0

Vladimír Jiránek pro celou rodinu

V sobotu 2. července se v Galerii středočeského kraje v kutnohorské Jezuitské koleji konala vernisáž unikátní retrospektivní výstavy významného českého ilustrátora, nazvaná Vladimír Jiránek HUMOR.

IMG_3056

Výstavu otevřel bratr Vladimíra Jiránka Miroslav

„Vladimír Jiránek (1938 – 2012) byl opravdu významný kreslíř a karikaturista, který se zasloužil o jedinečný humor,“ uvedla ředitelka GASKu Jana Šorfová. „Jeho animované příběhy o Králících z klobouku Bobu a Bobkovi nebo kutilech Patovi a Matovi jsou nadčasové a provázejí celé generace rodin. Jsme proto opravdu rádi, že může zrovna naše galerie hostit výstavu takového velikána, jako byl Vladimír Jiránek.“

Od 3. července až do 16. října budou návštěvníci moci shlédnout v první části výstavy, věnované tvorbě pro děti, například originální grafické listy Králíků z klobouku, dále ultrafány, v nichž je možné vidět jednotlivé fáze animace, nebo loutky Pata a Mata společně s originálním modelem scény z natáčení.

Druhé části výstavy vévodí Jiránkovy vtipy, kterých za svůj život nakreslil před 3 000. Exkluzivní výběr představuje například vtipy o politice, revoluční době, o medvědovi, doktorovi nebo ženách včetně jedinečných barevných maleb, které byly pro Jiránkovu tvorbu výjimečné.

Výstavu slavnostně otevřel bratr Vladimíra Jiránka Miroslav a muzikálová zpěvačka Michaela Nosková.

„Obdivoval jsem jeho schopnost několika čarami zobrazit konkrétní lidi,“ řekl Miroslav Jiránek. „Nebyly to karikatury v tradičním smyslu, kdy se přehnaně zdůrazní nějaké charakteristické rysy zobrazované osoby. On vytvářel spíše hodně minimalizované portréty a dokázal přitom zachytit hlubší podstatu těch postav, jejich psychologii, náladu i povahové rysy.“

Výstava Vladimíra Jiránka se koná pod záštitou hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery.

IMG_3037  IMG_3044  IMG_3048

-dan-

Fotografie Antonín Vodička 

Leave a reply