0

Mistr osobité linky

Od 14. do 31. července se mohli obyvatelé a návštěvníci Kutné Hory pokochat jedinečnými karikaturami světových osobností na výstavě ve Spolkovém domě, nazvané Slavné tváře z hotelových stěn, z tvorby uznávaného českého karikaturisty Josefa Blechy. Vystudoval sice ekonomii a celý život jako špičkový manažer vedl firmy u nás, v Kanadě a USA (například OPEL ČR, SR), ale kreslířský talent se u něj projevil už někdy v polovině 70. let, kdy začal své karikatury publikovat v časopisu Melodie. Dlouhodobá byla také jeho spolupráce s dalším hudebním časopisem Gramorevue. Za sebou má víc jak padesát samostatných výstav, jeho karikatury se objevily v prestižních amerických médiích, jakými jsou The New York Times, The New Yorker nebo Playboy.

IMG_3203

Uznávaný a zcela výjimečný je zejména pro svoji čistou, nádhernou linku, kterou dokáže v několika čarách charakterizovat dotyčnou osobnost, aniž by ji zesměšnil, ale naopak zdůraznil její vnitřní svět, její duši. Navazuje tak na tradici mistrů karikaturistů Františka Bidla (1895 – 1945), Antonína Pelce (1895 – 1976) a Adolfa Hoffmeistera (1902 – 1973). Není divu, že jeho práce jsou díky specifické umělecké formě ceněny a drženy v soukromých sbírkách.

Na zahájení výstavy jsem Josefu Blechovi položila pár otázek.

Navazujete názvem výstavy Slavné tváře z hotelových stěn na svou knihu Slavné tváře v čarách (2007)?  

Ozvláštnit interiéry hotelu má svoje výhody trvalé galerie, na druhé straně nevýhody, že obrazy spatří pouze hoteloví hosté. Proto mě napadla myšlenka přiblížit širší veřejnosti a zajemcům obrazy, které byly exkluzivně určeny pro stěny hotelu Aria v Praze a Budapešti, a ukázat i nové obrazy světových architektů, které chystám pro hotel Karlov v Benešově, vyprojektovaný naším významným architektem prof. Ladislavem Lábusem.

Ano, řadu z těchto tváří najdete v mé knize. Od té doby však uplynulo pár let a nastřádal jsem kresby na novou knihu, kterou bych rád vydal ke svému životnímu jubileu. Zatím se však věnuji dalším hotelovým projektům, zejména vznikajícímu hotelovému komplexu Hotel X v kanadském Torontu.

Kolik portrétů výstava představuje, podle čeho jste je vybíral?

Návštěvníci výstavy se sejdou asi s 30 obrazy, většinou hudebních legend, ale také slavných světových architektů. Výběr byl víceméně určen mottem výstavy.

Proč právě stříbrné město?

Kutnou Horu nesmírně rád navštěvuji, bydlím hodinu cesty odsud. Významné historické město, kam masový turismus ještě nepronikl, je dnes v lesku a má návštěvníkům opravdu co nabídnout.

O krásném výstavním prostoru mi řekl kamarád Jiří Slíva, který se mi i nabídl výstavu zahájit a uvést své hudební perličky. A starost personálu galerie o přípravu výstavy byla příkladná. Velmi si vážím možnosti vystavovat právě
v Kutné Hoře po loňské výstavě v rovněž historickém Jindřichově Hradci. Cítím, že mám již svoje věrné publikum, které mé výstavy navštěvuje, a mám tak příležitost se sejít s přáteli.

Koho jste portrétoval nejraději? 

Těch jmen je mnoho. Od Boba Dylana přes Rolling Stones, Billie Holiday, Marilyn Monroe, Franze Kafku, Karla Čapka až po Jana Zrzavého, Miles Davise, Luciana Pavarottiho, ale to bych popsal celé stránky vašeho měsíčníku.

Ve vaší tvorbě převažují světové osobnosti. Je to záměr?

Možná je to dáno mým dlouholetým pobytem na severoamerickém kontinentě či zadáním od investorů, že se více věnuji světovým osobnostem, ale plánovitou snahu nebo preferenci v tom nehledejte.

Na čem nyní pracujete?

Torontský hotel X bude věnován sportu, filmu a divadlu. Je totiž umístěn u jezera Ontario, v těsné blízkosti fotbalového
a baseballového stadionu, ale také divadelní čtvrti, jakési torontské Broadway. Takže právě skicuji tváře kanadských hokejových celebrit Gordie Howea, Wayna Gretzkyho, boxera Lennox Lewise, golfisty Mike Weira či herců z filmového plátna, kterými jsou Jim Carrey, Pamela Anderson a mnoho dalších.

IMG_3180  IMG_3212  IMG_3213  IMG_3178 verze DI

Dana Čermáková

Fotografie autorka

Leave a reply