0

Penzijní připojištění 100 x jinak

Již několikrát jsem psal o penzijním připojištění, které v současné podobě přímo nemám rád. Nyní jsem na stránkách www.moneyplus.cz náhodou narazil na starší článek (nenapsal bych to lépe):

Pension

Penzijní připojištění 

– zlatý důl jen pro poradce

Stále častěji se v posledních měsících mluví o připravované důchodové reformě, platné od 1. ledna 2013. Mnohé finančně poradenské společnosti, banky, ale i firmy, které se doposud zabývaly jinými odvětvími, zažívají zlatou horečku. Na poslední chvíli se snaží za každou cenu získat nové klienty, kteří si uzavřou, nebo alespoň navýší penzijní připojištění. Argumentů mají mnoho. ‘Máte poslední možnost získat zaručený výnos.’ ‘Pokud si nenavýšíte měsíční příspěvek, přijdete o státní podporu.’

A další, které často nejsou ani pravdivé. Je však výhodné poslechnout a využít jejich rad? Změny
v penzijním připojištění skutečně od ledna nového roku nastanou. Změn je hned několik. Regulace nákladů, oddělení majetků klientů od majetku fondů, změna výše státních příspěvků, u nově uzavřených zrušení garance nulového zhodnocení, atd. Pojďme se ale podívat na ty nejzásadnější pro klienta a zároveň ty, kterými nejčastěji argumentují prodejci. Právě tzv. garance nenulového zhodnocení je hlavním „lákadlem“ prodejců při lovu nových klientů.
U současného penzijního připojištění vám penzijní fond nesmí připsat za žádný kalendářní rok ztrátu.
Z toho důvodu, musí fondy s vklady klientů hospodařit velmi konzervativně, neboť případný schodek by musely dorovnat ze svého. To je
i hlavní příčina mizerných zhodnocení všech penzijních fondů v České republice. Pouze dvěma se podařilo za posledních pět let mírně překonat inflaci… Proč se ale mnoho finančních poradců, bankovních úředníků či jiných prodejců urputně snaží získat klienty ještě před koncem roku? V současné době se provize za sjednané penzijní připojištění na
1 000 Kč pro třicetiletého člověka pohybuje kolem 5 000 Kč. Od nového roku je státem stanovená maximální výše provize jen 800 Kč. Nenechte se proto přesvědčit, že uzavření nebo navýšení stávající smlouvy je velmi výhodné pro vás. Raději si rozmyslete, zda vám garance nezáporného zhodnocení stojí za to, že vlivem inflace budete každý rok po částech přicházet o své úspory.”

Po těchto změnách došlo k dvěma závažným změnám. Výnosy penzijních fondů klesly z cca 3 % na cca 1,5 %. A to jsem ještě optimista. Pokud k tomu započtete inflaci, hodnota vašich úspor bude stále klesat. Přesně tak, jak je uvedeno v článku výše. Navíc přestali poradci penzijko klientům nabízet. Někteří kvůli nízkým provizím a někteří proto, že to je pro klienty nevýhodné. Já ho také nenabízím a jsem na to hrdý. Navíc svým klientům doporučuji si na penzijko dočasně nepřispívat
a počkat, jak to bude dál.

No a dál to bude podle článku na http://finance.idnes.cz/ asi takto:

“Penzijní spoření zdraží až o 150 korun ročně. Kvůli vyšším poplatkům

spoření v penzijních fondech přijde klienty na poplatcích o 50 až 150 korun ročně dráž. Penzijní fondy si díky tomu přijdou o zhruba 280 milionů ročně navíc…”

Další změnou bude od roku 2016 vyšší provize pro poradce, možnost spořit pro děti, a další guláš zákonodárci uvařili z příspěvků zaměstnavatelů a daňových slev. Ošklivé je to, že daňové slevy a úlevy zaměstnavatelů budou hrazeny ze státního rozpočtu, takže zase z našich peněz. Je to smutné koukat, jak stát nahlas dává a potichu bere. A nejsmutnější je to, že to zase nic klientům nepřinese a ti, kdo na tom vydělají, budou poradci, penzijní fondy a stát.

Ten, kdo si bude na důchod investovat do penzijka, zase dopadne jako ten můj teoretický klient, o kterém jsem psal před časem. Po padesáti letech investování 1000 Kč měsíčně  bude ve svých sedmdesáti, po odečtení daní a inflace, ve ztrátě 1700 Kč. Přestože bude každý měsíc dostávat od “státu” 230 Kč a celkem tak z našich společných peněz dostane 138 000 Kč. A to se vyplatí?

Dalimil Peša

poctivý finanční poradce

Tel: 608 261 040 

E-mail: dalimil@dalimilpesa.cz

Leave a reply