0

Český indián s tibetskými kořeny

Rozhovor, který vám v listopadovém vydání přinášíme, mi udělal radost, jelikož se jedná nejen o mého dlouholetého přítele, ale také o člověka, který vás v mnoha směrech může inspirovat a doslova vám i pomoci. Mgr. Miroslav Balán je s Borisem Tichanovským zakladatelem výroby tibetské medicíny Epam v České republice. Je sportovně a hudebně nadaný a je také bojovníkem, který se před rokem 1989 nezalekl výslechů na StB a pral se za svobodu, i když to posléze mělo vliv na jeho zdraví. Ale vezměme to popořadě. 

balan2

Jak to bylo s tím bojem proti bolševikům? 

Moje aktivity a účasti na demonstracích před rokem 1989 vedly k tomu, že na mě byl veden svazek StB. Rozšiřoval jsem nelegální časopisy, sháněl podpisy k  „Několika větám“, což vedlo k soudu, který se paradoxně konal 17. listopadu 1989. Od soudu jsem šel s rozsudkem hned na demonstraci na Národní třídu.  Dnes si to asi mladší generace nedovede představit, ale tehdy chodila třeba StB za mými rodiči a vyhrožovala jim, že je vyhodí z práce a seberou jim barák. Čím víc jsem viděl, že se smyčka utahuje, tím větší potřebu jsem měl proti komunistickému režimu bojovat.

V období porevolučním, kdy bylo už jasné, že režim padne, se ale postupně dostavily zdravotní problémy. Jsem přesvědčen, že to bylo způsobeno stresy, které jsem měl s komoušema.

Takže tudy vedla cesta k tibetské medicíně?

Ano, vše špatné je pro něco dobré. Moje zdravotní problémy nedokázali vyléčit „klasičtí doktoři“, a tak jsem zkoušel hledat, co by mi od zdravotních problémů pomohlo. Psal se rok 1992, a tehdy mě zaujal rozhovor v rozhlase s ruským chiropraktikem a diagnostikem z Voroněže Borisem Tichanovským, který mistrně ovládá bioenergetiku, akupunkturu, akupresuru. Přijel do Prahy a měl zde přednášky a léčebné seance. Tehdy jsem se setkal poprvé s tibetským elixírem zdraví (EPAM). Jeho užívání mi začalo pomáhat tak jako ostatním, kteří EPAM užívali a chválili. Chtěl jsem, aby se přípravek dostal i k dalším lidem, kteří mají podobné problémy jako já, a tak jsem přišel za Borisem Tichanovským s myšlenkou a nabídkou na spolupráci v oblasti výroby a prodeje tohoto čistě přírodního přípravku (EPAM). To bylo v roce 1995.

foto_titul

Co je to vlastně EPAM, kde se vzal? Můžeš ho blíže specifikovat?

V archivech ruské Novosibirské akademie věd byly znovu objeveny prastaré tibetské texty. Překladatelských prací, jež probíhaly, se jako odborný akademický poradce účastnil profesor Albert Vasiljevič Skvorcov. Tento vědec v nich objevil Elixír zdraví, který pojmenoval EPAM.

To je zkratka pro slovní spojení  – emulze propolisová aktivizovaná  modifikace. Hlavní silou Epamu jsou byliny, kterých se nachází v těchto produktech až 20 druhů. Jde o unikátní kombinace léčivých látek: žen-šen, eleuterokok, jinan, echinacea, propolis, mateřídouška, máta, třezalka, mumio…, hlavní však zůstává  propolis. Skvorcov se podílel v 70. a 80. letech minulého století na klinických studiích v Rusku, kterým se věnoval více jak 20 let. Zatím je mi známo, že se jedná o jedinný potravinový doplněk, který tyto studie má. Epam se osvědčil především v období chřipkových epidemií ve školách, školkách, zdravotnických zařízeních. Skvorcov rozdělil na dvě skupiny velký počet lidí v městě Novosibirsk, z čehož jedna Epam užívala a druhá ne. V té skupině, kde byl Epam užíván, onemocněli jen jednotlivci, a  kde Epam nebyl, museli z důvodu chřipkové epidemie školy a školky zavírat.

Nyní – po více než 40 letech – jsou bylinné preparáty EPAM známy na kontinentu evropském i asijském. Za tu dobu bylo při léčbě těmito přírodními přípravky dosaženo skvělých výsledků a přípravky prošly desítkami vědeckých studií. Tyto vědecké práce naprosto přesvědčivým způsobem potvrdily, že EPAM umožňuje léčbu více než dvou set chorob, nemocí a jiných zdravotních problémů. Kromě Epamu vyrábíme další výrobky jako jsou například bylinné čaje, sole do koupelí, jednosložkové tinktury, balzámy na klouby a páteř, jílové obklady a kosmetické masky. Tyto produkty jsou co do účinnosti lepší než tradiční farmaka, jelikož posilují i imunitní systém, což se nedá u klasických léků říci. Naše výrobky jsou pro lidský organismus naprosto přirozené a bez nežádoucích vedlejších účinků,  neobsahují ani žádné chemické konzervační látky. Existují dnes tisíce lidí, kteří zaznamenali zlepšení či úplné vyléčení  svých problémů po užívání  konkrétního produktu Epam. Například Epam 8 prokázal výborné hojící účinky, a to i takové, že zachránil v několika případech nohu diabetiků od amputace.

balan_lisopea

Řekni mi, kde se mohou lidé dozvědět v případě zájmu podrobnější informace o Epamu. 

Asi nejjednodušší pro získání dalších informací jsou stránky www.tibetskyelixirzdravi.cz, kde je kompletní popis historie i současnost Epamu, konkrétní zkušenosti lidí s užíváním i  ucelená nabídka všech výrobků a ozdravných kurzů, které nabízí Boris Tichanovský v Česku.

Jsou i tací , kteří  s internetem nekamarádí, mají možnost si výrobky koupit někde v našem regionu?

Ano, mají, od letošního září jsme nabídku Epamů rozšířili a zkvalitnili. Dvě prodejní místa vznikly nově a výrobky Epam je možné sehnat v celém sortimentu v rodinném centru Špalíček v Kutné Hoře v Krátké 13 a v Kolíně na adrese Polepská 252, kde je k dostání široký výběr všech vyráběných produktů. V případě konzultace je možné volat na tel.: 602 267 379.

DSCF3164

Pojďme nyní od tibetské medicíny
k tvé další činnosti, která dala vzniknout i našemu přátelství, což je hudba. Co Mirek Balán a muzika?

Hudba je mou neodmyslitelnou součástí už od dětství. Hraji od pěti let, naši mě přihlásili do hudebnky, ale noty mi nepřirostly k srdci. Chodil jsem tam osm let, hrál podle sluchu, co zahrál učitel, tak to jsem hned zopakoval – noty jsem bojkotoval a nenaučil se je. Sranda byla, že jsem hrál v tamním orchestru, jeden učitel mi to toleroval, nicméně při výměně kantorů mě zastupující vyvolal s tím, co že to tam hraju, a já mu řekl, že nevím , že noty neznám – a on, že jak dlouho chodím do hudebky, a já, že osm let… Co dodat – hudebka mě prostě nebavila a bez not to tam nejde. Myslím, že se hodně malých hudebníků díky nauce a nutnosti učit se hrát z not odradí a na muziku zanevřou, což je škoda. Nejraději jsem si improvizoval a muziku tvořil momentálně podle nálady, což dělám vlastně dodnes.

mira_9

S kým a kde jsi všude hrál? Ptám se, ač odpověď dobře znám, ale čtenáři se to rádi dozví.

V období střední školy hlavně doma sám, kdy jsem si tehdy nahrával hudební nápady na spousty kazet. Po revoluci jsem párkrát hrál v divadle Minor i jinde. V roce 1996 jsme s tebou
a Danem Štroblem založili skupinu Blue Apples a do jejího rozpadu (2006) v ní hráli. To jsme ale už od roku 2004 souběžně měli naše trojjedinné hudební seskupení LISOPEA (LightSoulPeace) s Luckou Nosovou. V současnosti hraji s Janou Kohlovou a s tebou
v triu JeToJedno a v duu s Luccií Zhory (*umělecké jméno Lucie Nosové). Průběžně hraji s Borisem Tichanovským meditativní a transovou hudbu na jeho kurzech.

Na co hraješ a kdy tě můžeme slyšet?

Jsou to především flétny, bonga a další perkuse, kytara, foukací harmonika, clarinet, saxofon atd. Nejbližší koncert máme s triem JeToJedno v kutnohorském Blues Café 2. prosince.

mira_tata_dusan

Ještě se dotknu sportu. Jsi absolvent FTVS Univerzity Karlovy. Věnuješ se sportu dnes? A k čemu tě toto vzdělání vlastně předurčuje?

Tak, jak mě baví muzika, tak mě bavil vždy sport. Aktivně jsem se věnoval atletice, fotbalu, plavání, silovému trojboji, z něhož mám 3. místo z mistrovství ČR. To mě vedlo i k rozhodnutí jít na vysokou školu sportovního zaměření. Zde jsem musel zvládat vlastně všechny sporty – gymnastiku, kánoistiku, lyžování, míčové hry atd. Dnes bych mohl být trenérem a nebo učitelem tělesné výchovy. Nicméně výroba a osvěta tibetského elixíru zdraví Epam je pro mě mnohem smysluplnější, vím z vlastní zkušenosti, že zdraví je to nejcenější, co máme, a vím, že naše výrobky lidem pomáhají – což mi přináší největší radost.

Mirku, já ti děkuji za rozhovor. 

Dušan Lapáček

Leave a reply