0

Do nového roku zvesela

Už tradicí se staly novoroční výstavy kresleného humoru v čítárně Městské knihovny Kolín, letošní rok otevřely vtipy Pavla Kantorka. „Splnil jsem si svůj letitý sen,“ řekl v úvodu vernisáže ředitel knihovny Pavel Kárník. Její hlavní hvězdou pak byla herečka Miriam Kantorová, kreslířova sestřenice. „Na Kolín mám krásné vzpomínky, v místním divadle jsem před třiceti pěti lety hrála chůvu ve hře Romeo a Julie a před několika lety ve společenském domě roli paní Šejbalové ze Světáků,“ vyznala se herečka. Otcové Miriam a Pavla byli bratři. „Měla jsem dva bratry, ale bratranec Pavel byl v podstatě mým dalším bratrem. Žili na Ostravsku, a já tam s nimi prožívala tancovačky a další zábavy. Nejvíc jsme se užili, když dojížděl s vtipy do Prahy do humoristického časopisu Dikobraz. Kreslení je jeho koníčkem, povoláním je jaderným fyzikem a v šedesátém osmém pobýval  pracovně v Itálii. Tady šla fáma, že všichni vědci skončí na Uralu, takže odletěl do Kanady, kde žije dodnes,“ vylíčila Miriam.

DI2-17 - Z regionu - výstava Kantorek - foto 1 DI2-17 - Z regionu - výstava Kantorek - foto 2

Záštitu nad výstavou převzal místostarosta města Michael Kašpar, který herečce předal květiny. „Vy tady máte tak krásné a mladé chlapy,“ reagovala se smíchem herečka.

Vtipy nejen z autorova tradičního kočičího života, ale i z politiky, ordinace lékařů či společnosti  jsou k vidění až do konce února.

Zdeněk Hejduk

Fotografie autor 

Leave a reply