0

Čistý komín vás ochrání

Topení není umění. Tedy pro toho, kdo má dobrý kotel a topí tak, jak se má. Jenomže mnozí z nás topí, jak se nemá, přesněji řečeno, čím se nemá. Namísto kvalitního dřeva nebo uhlí musí jejich kotle „spolykat“ vlhké dřevo ukradené z lesa nebo ještě horší, přímo vražednou variantu – plasty.

„Tím se zanáší komín, znečišťuje se a tzv. dehtuje,“ říká odborník na slovo vzatý, kominík Josef Šourek. „Každý komín má svou toleranční kapacitu znečištění. Jakmile je překročena tím, že ho nečistíte podle předpisů, ohrožujete sami sebe otravou, způsobenou ucpáním komína. Ještě horší variantou je situace, kdy komín začne hořet. Vystavujete se tím reálnému nebezpečí vyhoření celé vaší nemovitosti. Při hoření nánosů totiž v komínu panuje teplota až 1200 °C,“ vysvětluje Josef Šourek, který mimochodem pochází z Uhlířských Janovic. Kominík a uhlí, to se nevylučuje, ba právě naopak…
Nejde ale jen o tuhá paliva. Plynové kotle jsou také nebezpečné, pokud nejsou umístěny tak, jak se má, tedy aby kolem nich bylo dostatek volného prostoru.
„Většina lidí vlastní kotle s atmosférickým hořákem, a pokud takový kotel nemá dostatek vzduchu ke spalování, protože je třeba umístěn v příliš malé místnosti, hrozí otrava kysličníkem uhelnatým. Nemluvě o nebezpečí plynoucího z plynových karem v malých koupelnách.“
Co už jen ve filmech bylo takových otrav…
Měli bychom vědět, že je povinností, plynoucí ze zákona z roku 2010, každého majitele nemovitosti, který má vlastní vytápění, minimálně jednou ročně provést kontrolu komína. Lepší – a jistější – je samozřejmě pozvat si kominíka dvakrát ročně, před a po topné sezoně. Začátek jara je tou nejlepší dobou.
Pokud nemáte svého kominíka, můžete se spolehnout na kvalitu a zkušenosti Josefa Šourka, který se narodil do podnikatelské rodiny, takže ví, co je služba zákazníkovi. Jeho firma nabízí zcela výjimečnou garanci proti proreznutí vložek do komína na dobu 25 let. Vlastní také jednu z nejmodernějších inspekčních kamer v republice, která je schopna závadu lokalizovat s přesností do 5 cm. A své služby nabízí nonstop.

S důvěrou se můžete obrátit na jeho Kominictví,
Ke Koupališti 845
Uhlířské Janovice
telefon 327 543 857
mobil 602 747 658

Leave a reply