0

Zastavte se ve Stonewoodu

Nebojte se. K cestě do stylového rodinného miniparku Stonewood nepotřebujete ani letenku, ani dlouhou jízdu po přeplněných dálnicích. Zdatným cyklistům stačí kolo, pro pěší turistiku je to také dostupné, a samozřejmě nepotřebujete ani eura či jakoukoliv zahraniční měnu. Pokud budete chtít cíl cesty navštívit autem, žádný problém. Na místě najdete parkoviště, ale hlavně – Stonewood přírodní rodinný park, tematicky částečně zaměřený na country & western, jehož primárním úkolem je nabídnout návštěvníkovi přírodní, estetické a přiměřeně vybavené prostředí pro relaxaci, je takříkajíc „na dosah ruky“.

Kde tedy bude cíl vaší cesty? Samozřejmě v Čechách, v našem regionu, přesněji řečeno v lokalitě obce Rápošov u Zbraslavic.
O vzniku a postupném budování parku Stonewood jsme si přímo na místě povídali s Mgr. Pavlem Ladrou, spolumajitelem pozemků, na kterých přírodní park vzniká, a „duchovním otcem“ celé myšlenky.

První otázka: proč? A proč právě v Rápošově?
Zkusím být stručný: už od dětství bylo pro mne prostředí country & western srdeční záležitostí. Některé Bukovské sny dospělácký život odvane, ale až jako ženatý a otec dvou dcer, když jsem s nimi chodil do jízdárny „na koníčky“, jsem se k tomuto zájmu opět vrátil. A tady někde se ta moje klukovská záliba začala prohlubovat o mnohem širší tematické zájmy v oblasti westernu, respektive osídlování Severní Ameriky, obzvláště z doby tzv. Divokého Západu. No, a tak se zrodila myšlenka vybudování tematického parku. Podotýkám, že nejde o formu ranče, jaké můžete vidět v některých westernových městečkách. Náš Stonewood je tematicky poněkud širší. Je zaměřený na cykloturistiku, hypoturistiku, rodinné výlety, školní tematické zájezdy a podobně. Country & western v takto pojatém projektu není dominantní, ale je nedílnou součástí programu i vizualizace tohoto přírodního prostředí. Nechybí tu také připomínky na začátky českého trampingu.
A proč právě v Rápošově? Našli jsme tu zajímavou lokalitu, která je uprostřed rekreační oblasti Zbraslavicka a umožňuje nám realizovat náš záměr.

Co tedy čeká na návštěvníka vašeho parku?
Zatím jsme stále v období budování a rozšiřování programové nabídky. Ale již teď se tu můžete při procházení naučnou stezkou seznámit na několika tabulích s historií Divokého západu i českého trampingu, s faunou této lokality, můžete se tu projít či na kole projet po speciálně připravených stezkách, na vyhrazených místech si opéct svůj buřtík a vychutnat si klid a pohodu v nádherné přírodě. Návštěvník může nahlédnout do ohrady s kamerunskými ovcemi, dokončujeme výběh pro americké slepice rodu Wyandota. Nabídka fauny, ale i celkových „služeb“, se bude postupně rozšiřovat.

Jak říkáte, jste v začátcích. Co plány do budoucna?
Samozřejmě jich je hodně. Od vybudování stylového dětského hřiště přes možnosti ubytování ve stylových chatkách až po nabídku rozhlédnout se po okolí z koňského hřbetu. Ostatně koně tu budou nejen k projížďce, ale i jako nedílná součást charakteru našeho parku. Bude tu vybudován příbytek lovců kožešin, vybavený vším, co k takovému traperskému obydlí patří. Prostředí parku bude doplněno o nezbytná sociální zařízení, na své využití čekají také tři rybníčky, patřící do tohoto údolí.Neměl by chybět ani stylový bufet s občerstvením pro žíznivé a hladové návštěvníky.

Vypadá to velmi zajímavě. Počítáte s celoročním provozem nebo pouze sezónním?
To je zatím v úvahách. Samozřejmě bych uvítal možnost celoročního provozu, ale to vyžaduje již určitou administrativu i odborné vedení. Naštěstí jedna z mých dcer má vystudovaný příslušný obor na střední zemědělské škole a je tedy určitý předpoklad, že by se ona mohla vedení provozu parku v budoucnosti ujmout. Ale jak říkám, zatím jsou to jen úvahy a samozřejmě rozvaha i z hlediska ekonomiky. I když určitá část byla hrazena ze dvou grantů,a to od společnosti Net4Gas, čehož si velice vážím, naprostá většina provozních nákladů je hrazena z rodinného rozpočtu. Bez podpory rodiny by to prostě nešlo, a mnohdy jsou další investice na hranicích našich možností.
Tak tedy hodně úspěchů i pevných nervů do další činnosti, a jistě můžeme již teď pozvat zájemce o neobvyklé zážitky do Stonewoodu v Rápošově.
Samozřejmě. Každý návštěvník je vítán, i když nabídka je v současné době ještě omezená.
Děkuji za rozhovor.

stonewood
Miroslav Štrobl
Fotografie Pavel Ladra

Leave a reply