0

Řecko, sladká Ellada, matka Evropy

Na nástěnce s připnutými zážitky z prázdninových cest nemálo z vás nalezne pohlednici z Řecka. Když se řekne Řecko, napadá mě mnoho přívlastků, pro které jsem si tuto zemi oblíbila, možná stejně jako vy…

Řecko jsem navštívila už třikrát, naposledy minulý podzim. Ráda na něj vzpomínám, to proto, že se stalo místem, kde jsem zažila mnoho důležitých chvil. Jako kdyby typické tóny řeckého nástroje buzuki, hrající melodii písně Děti z Pirea, tropicky horké letní slunce, křik tržnice s čerstvými rybami, mořskými plody a anýzová vůně ouza, zkrátka celá ta atmosféra podněcovala zážitky a krásné vzpomínky. A protože se už od začátku léta nacházím na deštivém severu vysoko v Norsku, kde se mi o slunci může jenom zdát, právě Řecko se stane pro tohle číslo „horkým“ tématem.
Navzdory ekonomicko-politické situaci, která mění životy Řeků na pozadí dějů v celé Evropě, bych chtěla připomenout, že je Řecko zemí, která svou historií předurčila kulturně, filosoficky i jazykově celou ostatní Evropu, nás nevyjímaje. Evropa bez Řecka by byla jako člověk bez rodného listu A také bych ráda zdůraznila, že tahle země je plná velmi milých a přívětivých lidí. Ať už je vaším cílem dovolená u moře či městská turistika, vždy se setkáte
s přátelskou pohostinností, výbornou a především zdravou kuchyní (Řekové s hrdostí tvrdí, že je nejlepší na celém světě), uvolněným životním stylem (ano, Řekové si umějí užívat života)
a bohatou, tisíciletou historií, která dýchá z každé architektonické památky, doslova z každého kamene. Ale pěkně popořádku.

Jedete-li k moři na dovolenou
Řecko je zemí ostrovů. Řecké ostrovy zaujímají téměř 20 procent z celkové plochy Řecka. Z více než 2000 ostrovů a ostrůvků je obydleno pouze 227
a z tohoto počtu je to pouze 78 ostrovů s celoročním osídlením. Mnohé z nich jsou cílem turistů, kteří tu vyhledávají proslulé pláže s blankytně modrým nebem, ve kterých se zrcadlí sněhobílé domky. Ostrov Santorini stejně jako Ios, Paros, Naxos, Ikaria, Alonissos a jiné jsou romantickým místem, kde se rádi přizpůsobíte poklidnému životnímu stylu místních obyvatel, odpočinete si a zakusíte mnohých dobrot, které řecká kuchyně nabízí. Mezi nejtypičtější řecké pochutiny patří řecký salát choriatiki salata (v překladu „lidový či tradiční salát“) se slaným sýrem feta a zálivkou z jogurtu, oleje a kopru (známé tzatziki), který je předkrmem či přílohou doprovázející hlavní chod – v oblibě je jehněčí a jiné, nejčastěji grilované maso, ryby, zapékané brambory aj. Sladkou tečkou po jídle se může stát dezert baklava nebo chalva a samozřejmě káva. Tu Řekové pijí po litrech, nejraději buď silné espresso na jeden doušek, taky tradičního „turka“ (na rozdíl od nás vaří Řekové kávu
i s vodou, kterou poté procedí) nebo frappé, ledovou kávu vyšlehanou s mlékem. Delikatesy řecké kuchyně si sice můžete dát téměř kdekoliv na světě, ale ten správný ráz jim dodá jen skutečné řecké slunce a vůně moře.
Nebo to všechno spočívá v umění správného dochucení? Řekové mají
v oblibě oregano a především olivový olej, zdroj nenapodobitelné chuti jejich jídel a také jejich dlouhověkosti. I navzdory vyšší spotřebě cigaret
a alkoholu jsou Helénové jedním
z nejdéle žijících národů, konkrétně pak Kréťané (Kréta je součástí Řecka). Je to právě panenský olivový olej, který místní v jídle denně konzumují. A snad také fakt, že nikam nespěchají. Obecně platný jižanský styl nebrat život příliš vážně nevede vždy k úspěchu, avšak Středoevropané, žijící v každodenním stresu, ho mohou Řekům jen závidět.

recko

Jsou-li vaším cílem velká města
Pokud navštěvuji cizí zemi, vždy se zajímám o život v místním (nejlépe velkém) městě. Nikdy nemůžeme pochopit danou kulturu jen z návštěv turistických center či přírodních památek. Pochopit lidi znamená se
s nimi stýkat, pozorovat je stejně jako pozorovat rozdíly v jejich životních zvycích či chování. Protože se Řecko řadí mezi méně vyspělé země a životní styl místních je, jaký je, obyvatele mnohé věci příliš netrápí. Proto nás nesmí překvapit tak trochu nepořádek a mnohdy i zápach na ulicích (všude tam, kde se nejedná o turisticky významné cesty). Neopravené fasády domů jsou zájmem mladých sprejerů, vyčnívající klimatizační systémy hyzdí většinu domů a prádlo, to si klidně visí na šnůře napnuté mezi domy přes celou ulici, ano, to je také tvář pravého Řecka.
Jestliže není vaším cílem pouze lenošení u moře, pak nezapomeňte navštívit nejzajímavější archeologické památky. Kde jinde je chcete najít, než v samém centru dění obchodu, politiky a kultury, v Athénách. Nad městem se tyčí Akropol se svými chrámy (za nejhlavnější z nich se považuje Parthenón), Dionýsovým divadlem a jinými, dech beroucími stavbami, které byly vystavěny víc než 400 let před naším letopočtem. Cestou z těchto výšin bohů, jak praví řecká mytologie, naleznete zachovalé antické sloupy Dionýsova chrámu stejně jako sportovní tribunu, Panathinaiko (fotbaloví znalci si vzpomenou na název athénského klubu), místo prvních olympijských her moderní éry, které se odehrály právě v Aténách v roce 1896.
Mezi další významná města řeckého poloostrova se řadí např. město Patras, jehož symbolem je 2880 m dlouhý most Rio-Antirio, spojující Peloponés se západořeckou pevninou. Podle legendy zde byl kolem roku 60 n. l. ukřižován apoštol Ondřej, město se následně stalo epicentrem christianizace. Pro bohatou historii, o které hovoří místní památky a kulturní akce (každoročně zde probíhá jeden z nejmohutnějších karnevalů v Evropě), byly Patry v roce 2006 vyhlášeny evropským městem kultury.

Láká-li vás řecká literatura a jazyk
Vidět Řecko je jedna věc, pochopit jej, na to však jedna cesta nestačí. To se chce nejméně několikrát vrátit, nejlépe alespoň s malou znalostí jazyka. Protože jedině tak vás Řekové opravdu přijmou mezi sebe a neuvidí ve vás jen turisty. Pro začátek několik slovíček, které se vám mohou opravdu hodit (řeckou abecedu, pardon, alfabetu, se takhle narychlo naučit nestačíme, proto použijeme latinku v doslovném přepisu):
Dobrý den – Kaliméra
Nashledanou – Adíjo
Jedno ouzo, jedno kafe
– Éna úzo, éna kafé
To pivo není dobré – Aftí i bíra den íne kaló
Ano – Ne (ano, přesně takhle se vyslovuje, jako české „ne“)
Ne – Óchi
Miluji vás – S´agapó

No není to fajn země, když tam hovoří tak krásným jazykem?
Adío stin Elláda (Αντίο στην Ελλάδα). Na shledanou v Řecku!

Bára Bártová

Leave a reply