0

Aktuálně vychází – naše tipy na dárky

Michal Hrůza

Řekne-li se hitmaker, většině z nás se nejspíš vybaví jméno skladatele Karla Svobody. Michal Hrůza sice nepíše muzikály, ale označení hitmaker mu přísluší stejnou měrou. Kdo by neznal písně jako Zejtra mám, Bílá velryba, Namaluj svítání, Napořád, Ráno, Ty jsi jako já nebo Duše do vesmíru? Napsal titulní píseň k nejúspěšnějšímu seriálu České televize Vyprávěj, k snímku Jana Hřebejka Zakázané uvolnění, spolupodílel se na scénické hudbě k filmu Lidice. Dostal Anděla 2014 jako Zpěvák roku.

Přitom nikdy nechodil do lidušky, neučil se hrát, ale už ve třinácti složil svou první písničku. Rodiče se bohužel rozvedli a matka, která živila ještě dvě sestry, ho místo na konzervatoř poslala do internátního vojenského gymnázia. Čtyři roky tam strávené ještě za bývalého režimu pro něj znamenaly jeden velký hrůzný sen. Zachránila ho hudba, založil tam svou první kapelu.

Když už se zdálo, že má po sametové revoluci díky účinkování ve čtyřech kapelách dobře nastartováno, v polovině devadesátých let se ocitl bez angažmá a musel se živit všelijak, třeba jako prodejce krmiva pro kočky a psy. Pak se ale objevila nabídka ke spolupráci a vznikla kapela Ready Kirken, kde strávil deset let. Po rozchodu díky své tvůrčí invenci velice rychle sestavil novou kapelu, s níž pod názvem Kapela Hrůzy vydal již čtyři úspěšná alba a až do poloviny prosince je s ní na akustickém turné Hrůza v divadle.

Nejtěžší zákrut cesty Michala Hrůzy k hudbě představoval noční útok dvou mladých opilců v červenci 2014 ve Stodolní ulici v Ostravě, jehož výsledkem bylo těžké poranění mozku
a hrůzná otázka, zda se z kómatu probudí. Silně to připomínalo vážnou nehodu frontmana skupiny Elán Jožo Ráže z června 1999. Michal Hrůza se naštěstí vrátil – k radosti všech jeho fanoušků. Stejně jako Jožo…

Biografii napsala spolupracovnice redakce Dana Čermáková a na knižních pultech bude k dostání od 20. listopadu.

hruza

Kouzlo myslivosti

V polovině listopadu se na knižní pulty dostane kniha kutnohorského rodáka Radomila Šibravy, určená tentokrát především pro milovníky myslivosti. Autor v knize propojil myslivost spolu se světem mysliveckých pohlednic, starých většinou více než 100 let. Kniha je jakousi procházkou myslivostí na 225 starých pohlednicích a autor jí celou doprovodil textem plným zajímavostí o starých přísných fořtech, vousatých hajných, nadšených myslivcích
i zákeřných pytlácích,
o lovu, zvěři, psech, přírodě, ale i mnohém jiném, co k myslivosti patří  včetně mysiveckých pohlednic. Velikým zpestřením knihy jsou i samotné příběhy jednotlivých pohlednic a jejich zajímavé texty, které se také týkají myslivosti a které psali jejich odesílatelé mezi lety 1895 -1945.

Myslivost

Uctivý služebník

1.listopadu se v kongresovém sále kutnohorského hotelu U kata uskutečnil křest nové knížky Miroslava Štrobla Uctivý služebník, aneb 999 kutnohorských živnostníků.  Autor se v ní prostřednictvím dobových inzerátů a průvodního textu vrací do podnikatelské, ale i společenské atmosféry města v 1.polovině minulého století. Do doby menších, či větších obchodů a obchůdků, kdy pro mléko se chodilo k mlékaři, pro pečivo k některému z mnoha kutnohorských pekařů,  kdy hospod a restaurací všeho druhu zde bylo jako máku, ale automobilů naopak jako šafránu. Pozornost je věnována i tehdejším významným firmám, jako byla Strakoschova továrna na obuv, Krupičkova octárna, čokoládovna Lidka, Tučkova továrna na varhany, Benešovy, či Středovy pekárny, proslulé papírnictví Josefa Podlipného  a další.

Text je doplněn i podrobnějším přehledem kutnohorských živností,
z nichž některé, jako například  pilníkář, sítař, rukavičkář, voskař, či špendlíkář jsou již zcela zapomenuté.

Knížka vyšla ve vydavatelství Městské knihy s.r.o. Žehušice a zájemcům
o poněkud netradiční pohled do historie města je k dispozici v kutnohorských knihkupectvích U stříbrného groše a Kosmas, kde budou mj. k dotání i ostatní tituly.

DI11-15 - Uctivý služebník - foto obálka

 

Rok živnostníka očima školáka Jarouška Horáčka

Nikoliv náhodou se zároveň s knížkou, mapující živnostenskou atmosféru Kutné Hory v první polovině minulého století, nabídne zájemcům o tuto dobu nástěnný kalendář na rok 2016, vydávaný kutnohorskou firmou LEPOR. Prostřednictvím deníčku kutnohorského školáka Jarouška Horáčka vstoupíte do každodenního života jedné z kutnohorských měšťanských rodin té doby. V průběhu jednotlivých měsíců nastávajícího roku s ní prožijete běžné denní radosti i starosti oněch meziválečných let. I zde se setkáte s inzeráty některých místních podnikatelů, ale způsob jejich prezentace je zcela specifický. Výsledná podoba tohoto ojedinělého kalendáře je dílem pracovního týmu firmy LEPOR a zvláště pak jeho  grafika Michala Cetkovského, který dokonale zpracoval obrazové i textové předlohy Radomila Šibravy a Miroslava Štrobla. Spolu s knížkou Uctivý služebník bude nástěnný kalendář Rok živnostníka očima školáka Jarouška Horáčka jistě ozdobou nejen vaší domácnosti, ale i vhodným vánočním dárkem pro vaše blízké. Kalendář bude k dostání v kutnohorském knihkupectví U stříbrného groše nebo přímo ve firmě LEPOR, Lučanská 190, Kutná Hora.

kalendar-2016-titulka

Leave a reply