0

Zase se zpátky vrátím, mé New Orleans

Lidově Amerika, přesněji USA, jak známo, je velká země, zabírající podstatnou část severoamerického kontinentu, a jedna cesta tam vám určitě neposkytne kompletní obrázek o této zemi. Tvrdit o Američanech, že jedí jen hamburgery, je stejně krátkozraké jako říkat, že typickým českým destilátem je slivovice. Jestli Českou republiku tvoří tři historická území
a kultura v nich se liší, tak by se přívlastek „americký“ mohl stát synonymem pro různorodý…

foto1

Tentokrát však nebude řeč o Americe tak, jak ji nejspíš zná – alespoň z filmů – většina z nás, ale o španělsko-francouzských kulturních kořenech, které z New Orleans, hlavního města státu Louisiana, vytváří jednu z nejatraktivnějších destinací jihu Spojených států.

Kreolská kultura

Jak se v místní, tedy jižanské architektuře, kuchyni a duši místních objevily španělské, portugalské a francouzské prvky, vysvětlí malý výlet do historie zdejší oblasti. Na začátku 18. století území jihu dnešních USA kolonizovali Francouzi, po kterých zde zůstala četná francouzská příjmení a v některých místech také aktivní znalost francouzštiny. Francouzi však postupem času přestali mít kontrolu nad Louisianou a Britové získali oblast východně od řeky Mississippi. Od jejího druhého, západního břehu, kolonizovali území pro změnu Španělé. Francouzská nadvláda definitivně skončila v roce 1803, když Napoleon Bonaparte prodal Louisianu Spojeným státům.

Potomkům francouzských kolonistů na jihu Ameriky, např. také v Louisianě, se už téměř dvě stě let říká „kreolové“. Ponechme nyní stranou, že toto slovo označuje také domorodé obyvatele – potomky prvních kolonizátorů – na různých dalších místech ve světě (v Brazílii, v Karibiku, v Africe a také jinde). Jak si však vytvořit představu právě o amerických kreolech? Není to jednoduché, protože v současnosti je to spíše životní styl než příslušnost k národu. A ten „americký kreolismus“ vypadá zhruba takto:

Mardi Gras

Ve  francouzštině to znamená „tučné úterý“. Mardi Gras je nejslavnější ceremonií New Orleans, která má katolický původ. Slavnosti začínají na svátek Tří králů a končí Popeleční středou, a jak překlad z francouzštiny napovídá, jedná se o období překypující dobrým jídlem, pitím, také tancem a zpěvem, po kterém následuje půst. V češtině by se tyto slavnosti nazvaly masopustem, avšak u nás takové přetrvávají pouze na vesnicích, zatímco v New Orleans se Mardi Gras skrze karnevalové masky
a všudypřítomné korále, hýřící barvami (jsou zavěšeny na stromech, budovách, pouličních osvětleních), stal symbolem celého města.

Jazz, kam až doslechneš

New Orleans můžeme považovat za kolébku jazzu, který vznikl ve 20. století smíšením afroamerických a evropských hudebních stylů. Jazz se tu hraje v kavárnách a barech, v restauracích, parcích i obchodních centrech. Největší atmosféru však má, když vychází z úst černochů, kteří se zejména v této oblasti zdají, jako kdyby se pro hudbu narodili. Podupávat si u stolu nohou do rytmu tu rozhodně není zakázáno, a koupě alba s jazzovou hudbou vám umožní přenést si kousek této atmosféry do vašich domovů.

Aligátor vs. krokodýl

Ať se vám to líbí nebo ne, jih USA, zejména pak v Louisianě, vyplňují mokřady, no a v nich žijí aligátoři. Ne že by někdo při pohledu na obrovského plaza zkoumal, jestli je to aligátor či krokodýl, ale kromě místa výskytu je to ještě délka a tvar tlamy, který odlišuje tyto na první pohled podobné tvory dvou různých čeledí. V Louisianě je pozorování aligátorů v bažinách oblíbenou turistickou atrakcí, při které vás bodrý kapitán malé lodi představí svým zubatým kamarádům, ale také mývalům, želvám
a ptactvu, které v těchto oblastech žije. Ti odvážnější si mohou malého aligátora také podržet ve svých rukou!

foto2

Louisianské pochutiny

Pro místní kuchyni jsou typické francouzsko-španělské prvky, respektive chutě a vůně jejich zemí. Do místní kreolské kuchyně patří jídla velmi kořeněná, častými ingrediencemi je kuřecí, krocaní či aligátoří maso stejně jako plody moře a přílohami jsou nejčastěji červené fazole nebo rýže.

Rychlá občerstvení nabízejí oblíbený Po´boy sendvič (sendvič po americku ve francouzské bagetě), v restauracích si objednáte Jambalayu  (připomíná španělské „rizoto“ – paellu) a konkrétně v New Orleans tuto gurmánskou procházku zakončíte slavnými beignets neboli smaženými koblížky s moučkovým cukrem navrch.

Věděli jste, že…?

• Na území státu Louisiana stojí nejdelší most světa – Lake Pontchartrain Causeway?

• Na rozdíl od zbytku USA se v Louisianě využívá kontinentální evropské právo francouzského typu (zatímco základ práva v ostatních státech USA tvoří anglo-americké právo)?

• Louisiana vede v žebříčku kriminality, např. v počtu násilných trestných činů – na druhou stranu je také na prvním místě v počtu uvězněných na 100 000 obyvatel na světě?

• Nejvýznamnější přístav – New Orleans – je neustále ohrožován záplavami, naposledy zde katastrofální povodně v roce 2005 usmrtily na 1300 lidí a zničily velkou část města?

• New Orleans – konkrétně jeho francouzská čtvrť čili French Quarter – je jediné místo v USA, kde je možné volně popíjet alkohol na ulici?

New Orleans (1)

O kráse Louisiany a především o jejím hlavním městě, New Orleans, bylo nazpíváno na 407 písní. Sting, Bob Dylan, Louis Armstrong či Elvis Presley, ti zpívali něco ve smyslu: „Zase se zpátky vrátím, mé drahé New Orleans!“ A já k tomu dodávám, že tenhle zážitek – vidět jih USA na vlastní oči, ochutnat jej na jazyku a zamilovat si jej – přeji vám všem
a sobě ještě alespoň jednou.

Barbora Bártová

Leave a reply