0

Několik pozitivních zpráv

V čase celoplanetární krize

Mějte naději, je kniha mého oblíbeného spisovatele Johanna Maria Simmela. Protože jako psycholog vím, co s lidmi dokáže stres, rozhodl jsem se zde, na svém blogu, postupně přinášet pozitivní a zároveň pravdivé a ověřené zprávy, které snad někomu onu naději dodají.

Vím, že by tuto úlohu měli spíše sehrát seriozní média a zejména naši volení zástupci, ale pokud zatím vyvolávají spíše strach a zmatek, musíme si pomoci sami.

Tak tedy:

11. března 2020. Nový koronavirus se v Itálii sice dál šíří a nakažených i obětí přibývá, média si ale všímají i některých pozitivních signálů. Italský deník Corriere della Sera ve své online reportáži píše, že v městečku Codogno, kde v Itálii zaregistrovali prvního nakaženého nemocí COVID-19, takzvaného pacienta jedna, včera nezaznamenali žádné nové případy nemoci.

12. března 2020. Dosud nejstarším pacientem, který se dle lékařů zcela vyléčil z onemocnění Covid-19, je stoletý muž z čínského města Wu-chan, které je původním epicentrem nákazy, oznámila agentura Nová Čína.

12. března 2020. „Obecně řečeno máme vrchol epidemie v Číně již za sebou,“ prohlásil mluvčí Národní zdravotní komise Mi Feng. Z 80 793 nakažených v Číně se již 62 793 pacientů zotavilo a bylo propuštěno z nemocnice. Jedná se o takřka 80 procent infikovaných. Zatímco jinde ve světě počet případů rychle roste, v Číně se epidemie v posledních sedmi dnech výrazně zpomalila. (zdroj)

13. března 2020. Farmakologové rychle testují léky, které by mohly být užitečné v boji proti COVID-19. Lék původně vyvinutý pro Ebolu by mohl být slibný. Testy se již provádějí na pacientech. Od té doby, co se americký pacient s koronaviry zotavil přes noc po podání remdesiviru, je tento lék považován za možnou stříbrnou kulku pro pandemii. Od února probíhají dvě velké studie o remdesiviru v Číně, přičemž počáteční výsledky se očekávají na konci dubna. Studie byla rovněž zahájena na lékařském středisku University of Nebraska v Omaze v USA. Podle vedoucího studie Andre Kalila je k tomuto projektu pouze v USA připojeno až 40 dalších webů. Americké ministerstvo obrany již v rámci vlastní studie zpřístupnilo remdesivir vojákům a civilním zaměstnancům. (zdroj)

A to nejlepší na závěr:

15. března 2020. Server listu The Sunday Times v neděli informoval o tom, že teroristická organizace Islámský stát zakázal kvůli koronaviru džihádistům cesty do Evropy. „Držte se dál od země epidemie,“ vyzývá Islámský stát své stoupence v oběžníku al-Naba.

A to je pro dnešek vše. Pokračování příště a mějte naději

Daniel Štrobl

Článek byl převzán se svolením autora z http://blog.aktualne.cz/blogy/daniel-strobl.php?itemid=36089

Leave a reply