0

Nouzový stav – sen neschopných papalášů

Hlasy poslanců ANO, ČSSD a KSČM rozhodly, že bude ČR ve stavu nouze do poloviny února, a ministr Blatný nás už zvyká na myšlenku, že se bude nouzový stav prodlužovat i po tomto datu. No proč ne, když se neschopné vládě tak snadno vládne, aniž by musela přemýšlet o tom, co dělá.

V „nouzi“ budeme žít, s letní předvolební přestávkou, již téměř rok. Premiér a ministři si tak díky tomu můžou po celou dobu dělat, co se jim zachce. Bez kontroly zakazují, přikazují, zavírají jimi vybrané provozovny či nakupují cokoli za jakékoli ceny. Argumenty pro prodlužování nouze při tom používá vláda pořád stejné, prý: „Bojujeme s pandemií. Jsme ve válce s virem. Situace se mění každým dnem. Je potřeba zavádět nová opatření. Hrozí kolaps nemocnic i krematorií“. Fráze a prázdné floskule, které přesvědčí jen nemyslící část veřejnosti.

Paradoxně stejný premiér, který teď potřebuje nouzový stav, nedávno na sociálních sítích ukazoval, jak vypadá mrkvový cupcake, chodil s věšteckou koulí, tvrdil, že jsme na vše připraveni a doporučoval poslancům i novinářům, aby se zaobírali jiným tématem, než je koronavirus. Prostě vláda je jediné divadlo, které smí veřejně provozovat své tragikomedie.

Rozumný člověk nezlehčuje situaci v našich nemocnicích. Lékaři, sestry i zdravotní personál pracují s vypětím všech sil a je potřeba jim poděkovat. Stejně jako stovkám dobrovolníků, příslušníkům armády a hasičům. Všichni víme, že je potřeba ochránit ohrožené skupiny obyvatel, zejména těch nejstarších. Jediný, komu to není jasné, je Vláda ČR. Jenom o tom mluví, a skutek utek.

Co vlastně přinesl setrvalý „nouzový stav“? Nic. Po mnoha měsících nouzového stavu jsme na tom v mnoha kritériích nejhůř ve srovnání se světem. Vládní představitelé neustále mění a nedodržují opatření, která sami zavedli. Vláda zakázala většině malých podnikatelů a živnostníků pracovat a nechává je zkrachovat. Premiér a ministři lžou o pomoci živnostníkům a podnikatelům, právě těm, kterým vzali obživu. Veřejnosti jsou utajována data, analýzy a podklady na jejichž základě jsou opatření vydávána. Vláda nevysvětluje, nekomunikuje s občany, nedělá si starosti s veřejným míněním, protože má svůj nástroj proti nám – nouzový stav.

Vláda premiéra Babiše využívá nouzový stav pouze jako berličku. Díky němu diskriminuje malé podnikání. Některé obory podnikání, gastro, hotelnictví, kulturu a další dokonce přímo likviduje. Vláda premiéra Babiše neřídí tuto zemi ve prospěch občanů. Naopak. Dělá vše proti občanům, a především bez nich. Shrňme do pěti bodů, k čemu vláda dosud nouzový stav využívala.

1) k tomu, aby manipulovala veřejností
2) k tomu, aby výběrově a bez opodstatnění mohla zavírat a vypínat části ekonomiky
3) k nekontrolovatelným nákupům bez vyhlášení výběrových řízení k jednotlivým zakázkám

4) k diskriminaci a ostrakizaci těch médií, která jí nejdou na ruku

5) k zastírání vlastní neschopnosti řídit stát


Podnikatelské odbory odmítají prodlužování nouzového stavu, odmítáme komplot ANO, ČSSD a KSČM proti občanům České republiky. Vláda prohlubuje společenskou krizi a nouzový stav jí umožňuje pokračovat v dezinformační kampani vůči české veřejnosti. Vláda ČR i pomocí nouzového stavu rozvrací společnost a devastuje ekonomiku. Vláda likviduje české podnikání.


P.S. Uměli jsme si ještě před pár léty představit, že budeme mít vládu, která naplní verše Karla Kryla …a zakázali hrát a zakázali zpívat?

Radomil Bábek

předseda výboru Podnikatelských odborů

Článek byl napsán pro Forum24

Leave a reply