0

Otevřeno ve středu i ve čtvrtek

Začalo to v Kutné Hoře 4. června. Živnostníci z centra města se spojili a uvedli v realitu nápad jednoho z nich na oživení této lokality prostřednictvím Otevřených čtvrtků. Obyvatelé i návštěvníci stříbrného města si každý čtvrtek mohou nakoupit až do 20. hodiny ve vybraných obchodech, k tomu se občerstvit a poslechnout si hudební představení
v Šultysově ulici u morového sloupu.
Projektem se inspirovali aktivisté v Kolíně, většinou umělci a fotografové, kteří ve středu 15. července otevřeli pro širokou veřejnost v Brandlově ulici svůj vlastní projekt, nazvaný Otevřená ulice.
Z obou iniciativ by měl určitě radost prezident Václav Havel, který prosazoval občanskou společnost jako protiváhu politickým strukturám.

Kutnohorský projekt, za kterým stojí především Kamil Kvasnička a Šárka Pajerová, za dobu svého trvání zapojil obchody nejen v Šultysově ulici, ale i v dalších přilehlých ulicích včetně Palackého a Václavského náměstí. Doposud se při hudebních vystoupeních představila plejáda kutnohorských muzikantů od harmonikáře Michala Karbana, kytaristu Bohumila Dvořáka s kapelou, Františka a Silvu Pokorných, bluesovou formaci One Roast and the Others, kapelu 4G nebo Milana Hrocha s jeho Elvis Presley Show a mnoho dalších.
V Kolíně zvolili organizátoři poněkud jinou podobu, umělečtější, „s přidanou hodnotou“.
„Rozdělili jsme náš projekt na tři části – hudbu, obraz, respektive fotografii, a lidovou zábavu,“ říká o Otevřené ulici jeden z organizátorů Filip Šádek. Původně chtěli svůj projekt realizovat v ulici Karoliny Světlé, kde je množství obchůdků, které by s korzem obyvatel evokovaly atmosféru Kolína 30. let, ale zabránil tomu poměrně velký dopravní provoz. A tak volba padla na Brandlovu ulici, vedoucí přímo ke kostelu sv. Bartoloměje. Má šarm a díky kostelu je okouzlující. Kolínští živnostníci sem rádi umístí své stánky, lidé vyvěsí své fotografie, místní hudebníci zahrají zadarmo, jen pro potěšení ostatních. Už tu hráli s harmonikou, na klavír, zúčastnila se i skupina Kronos Combo a také japonská zpěvačka Keiko Yamamoto, což dokládá, že hudebníci nemusejí být nutně z Kolína a okolí, mají však k rodišti Františka Kmocha určitý vztah. Atmosféru kolínské Otevřené ulice nejlépe dokládají slova starosty Kolína Víta Rakušana:
„Hudba, produkty místních podnikatelů, spontánní bazar oblečení s charitativním záměrem, tematické výstavy fotografií, otevřený kostel či zvonice… Dobré víno, kolínské pivo, kvalitní čaj, spousta slaných i sladkých laskomin. Ale především – setkávání. Hlasy, slova, lidská blízkost. Živá komunikace bez moderní techniky. Sousedé, přátelé, návštěvníci města, družné rozhovory, nejrůznější témata. Hovoří spolu lidé s nejrůznějšími názory, pohledy na svět, sedí vedle sebe, usmívají se. Snad nikdy jsem si neuvědomil tak intenzivně pravdivost rčení ‚v jednoduchosti je krása‘. Prostě jen výzva lidem, aby se přišli pobavit, povídat si, prohlížet či poslouchat… Zásadní hodnotou celého projektu je to, že vznikl mezi lidmi, přirozeně, a je otevřený každému, každé kreativní duši. Tato skvělá občanská aktivita je neuvěřitelně dobrým znamením.“
Jeho slova lze v plné míře aplikovat i na kutnohorské Otevřené čtvrtky. Zaplaťpámbu za aktivní spoluobčany, kterým není lhostejné, jak jejich město a jeho obyvatelé žijí. Otevřená prostranství byla letním projektem, budou pokračovat? V Kolíně se projekt Otevřená ulice bude organizačně podílet společně s městem na slavnostním otevření kolínské vodárny ve středu 9. září, A pokud jde o další středy v září? „Sílu, chuť a nápady máme. Cítíme podporu pravidelných návštěvníků a rádi bychom otevřeli ulici i pro další sousedy, kteří nás přes prázdniny nemohli navštívit. Takže pokud nám bude přát počasí i nadále, budeme pokračovat“, sdělil za organizátory Otevřené ulice Filip Šádek.
V Kutné Hoře hodlají organizátoři Otevřených čtvrtků pokračovat s pouličním koncertováním i v září. A až se ochladí a venku už nebude možné sedět, obchody budou i nadále každý čtvrtek otevřené do 20 hodin a budou mít pro nakupující připravené nejrůznější akce na zboží. O celém adventu se pak Kutnohořané a návštěvníci stříbrného města mohou navíc těšit i na čtvrteční adventní trhy. Přejme si, ať se plány organizátorů obou akcí s úspěchem uskuteční.

otevrene-ctvrtky

Dana Čermáková
Fotografie Pavel Gryč
René Svoboda a Zdeněk Hejduk

Leave a reply