0

OPERNÍ TÝDEN 2018 PŘEDSTAVÍ VELKÉ TALENTY

OPERNÍ  TÝDEN  KUTNÁ  HORA se koná pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Ing. Jaroslavy Pokorné Jermanové a starosty města Kutné Hory Ing. Josefa Viktory, za finanční podpory města Kutné Hory.

Osvědčená a obětavá organizátorka Karolina Hromádková připravila další ročník dnes již tradičního a velmi oblíbeného hudebního festivalu, který se letos uskuteční od 16. do 24. 6.

Jako obvykle v jeho programu najdeme skvosty a lahůdky pro ctitele kvalitního uměleckého prožitku, jehož účinnost zvyšují kulisy někdejšího druhého královského města a nepopiratelný „genius loci“ míst, v nichž si historie podává ruku se současností. Více než mnohá slova jistě vypovídá následující přehled:

Zahajovací večer 16. 6. 2018 ve 20 hodin – Městské Tylovo divadlo, záštitu  převzal radní města K.Hory RNDr. Ivo Šanc.

OPERNÍ HVĚZDY BUDOUCNOSTI uvádí světově proslulá pěvkyně  Eva Randová.  Spolu se Severočeskou filharmonií Teplice a dirigentem Františkem Drsem vystoupí v áriích a scénách z nejoblíbenějších oper, jako jsou například Lazebník sevillský, Don Carlos, Maškarní ples, Bohéma, Toska, Turandot, Carmen, Rusalka. Další  mezinárodní pěvecké obsazení: Sopranistka Sonia Warzyńská z Polska, mezzosopranistka Eliška Zajícová z Prahy, mladý dramatický tenorista Kirill Matveev z Ruska a barytonista Hongyu Chen z Číny.

Tito čtyři pěvci jsou obdařeni překrásnými hlasovými materiály a na svém kontě mají řadu úspěchů na mezinárodních pěveckých soutěžích i na českých a evropských pódiích. Spojují je laureátské tituly z Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka. Věříme, že i oni se uplatní na zahraničních scénách, stejně jako mladí pěvci, které organizátoři festivalu do Kutné Hory přivedli dříve.

  1. večer 19. 6. 2018 ve 20 hodin – zahrady Galerie Středočeského kraje. NOC S LEHKOU MÚZOU.

V rozkvetlých zahradách GASK zazní v provedení sólistů Adély Skočilové, Gabriely Kopperové a Juraje Nociara a Festivalového orchestru nejznámější melodie z operet J.Strausse, F.Lehára, E. Kálmána a dalších, které zařazují do svého repertoáru i největší pěvecké hvězdy současnosti a slavné operní domy. Uslyšíte ukázky z operet Netopýr, Cikánský baron, Paganini, Giuditta, Země úsměvů, Čardášová princezna, Hraběnka Marica a dalších.

Tanečními kreacemi zpestří večer členové souboru Strauss-balet-Praha. Dramaturgem i dirigentem bude František Drs. Za nepříznivého počasí Městské Tylovo divadlo.

  1. večer 21. 6. 2018 ve 20 hodin – historická zasedací síň ve Vlašském dvoře KRISKROS A CAPPELLA – vokální skupina, která od roku 2009 získává pravidelně ocenění v domácích i mezinárodních soutěžích. V roce 2016 získal KrisKros druhé místo na prestižní mezinárodní „a cappella“ soutěži „Vokal.Total“ v Grazu v kategorii klasické hudby.V únoru 2017 tak odstartoval zcela výjimečný projekt, jehož výsledkem je nové CD, které vyšlo v říjnu 2017. Repertoár KrisKros je velice pestrý, zahrnuje hudbu klasickou, populární, ale i lidovou. Od svého vzniku (2007) účinkoval KrisKros na více než 400 vystoupeních v ČR i v Evropě.

Závěrečný večer  24. 6. 2018  ve  21 hodin – rajská zahrada bývalého cisterciánského kláštera v Kutné Hoře – Sedlci, areál společnosti Philip Morris ČR a.s. /Starosedlecká 108,Kutná Hora – Sedlec/. Záštitu nad tímto večerem převzal předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda. Madama Butterfly skladatele Giacoma Pucciniho v provedení operního souboru Divadla J. K. Tyla v  Plzni a jeho hostů, Marie Kobielské v titulní roli, Paola Lardizzoniho a Vratislava Kříže, v  hudebním nastudování dirigenta Jiřího Štrunce a režijním pojetí ředitele divadla Mgr. Martina Otavy. Pro potřeby festivalu Operní týden se ujal režie šéf opery DJKT Mgr. Tomáš Pilař a dirigentské taktovky František Drs.

V případě nepříznivého počasí koncertní provedení v kostýmech v Městském Tylovo divadle. Informace na www.opernityden.cz  a tel+420 603 416 647   

Leave a reply