0

Děti si vyzkoušely učitelskou profesi, vyučující usedli do lavic

Den naruby. Asi každý míváme někdy pocit, že takový den zažíváme. Když se ale obrátí den naruby ve škole, učitelé zasednou do lavic a žáci se postaví za katedru. Právě tak probíhal 17. únor na Základní škole Žižkov.
Všichni své dočasné úlohy přijali velmi zodpovědně. Někteří učitelé se vžili do rolí neposlušných žáků, paní učitelky, zejména z prvního stupně, si před usednutím do lavic učesaly culíčky a navázaly mašličky do vlasů. Zodpovědně se ale ke svým povinnostem postavila i většina vyučujících – žáků. Na své hodiny se pilně připravovali a jako dočasní učitelé působili velmi seriózně. Někteří se natolik vžili do svých rolí, že dokonce využili možnost vykázat neposedného žáka do ředitelny. Tam na ně čekali i noví ředitelé, Tomáš Flachs ze 7. A a Jakub Horák z 6. C, jimž paní ředitelka Alena Kotrbová uvolnila na první dvě vyučovací hodiny své ředitelské křeslo.
Všechny děti, včetně těch na prvním stupni, si přichystaly krásné aktivity – doplňovačky, hádanky a mnoho dalšího. Velmi zdařilé byly například zábavné hádanky a prezentace o medvědu hnědém, které si připravili vyučující žáci ze 3.B. Šesťáci pro změnu vsadili na dokumentární film Dějiny českého národa. Pozadu nezůstaly ani další ročníky. Děvčata z osmých tříd si na hodinu fyziky připravila pokus týkající se tepelné výměny prouděním. V jiných třídách si noví učitelé připravili například skupinové práce, prezentace i spoustu dalších aktivit. I oni ale museli své žáky občas krotit. Při hodně chemie byl například jeden z „dospělých žáků“ nepozorný a naschvál rušil výuku. „Roli učitelky při hodině chemie jsem si užila a myslím, že jsem ji i zvládla. Chvílemi jsem ale pana učitele litovala,“ zhodnotila kantorskou práci Kateřina Klausová.
Tento den byl pro všechny rozhodně zajímavým zážitkem a novou zkušeností. Někteří žáci si právě díky Dni naruby uvědomili, že usednout na učitelskou židli nemusí být vždycky snadné.

Jessica Bubeníková,
Kateřina Rybářová, 9. A
ZŠ Žižkov, Kutná Hora

Leave a reply