0

Moje vzlety a pády

Přestože jsem ještě žákyní základní školy, můžu již hovořit nejen o vzletech, ale také o pádech, které mě v životě potkaly. Nevěříte? Pak vás nechám nahlédnout do svého soukromí. Mám za sebou velký pád, který si budu pamatovat celý život.  Proč jsem měla čtyřikrát za posledních pět let berle? Protože mi špatně narostl kyčel, a tak to samozřejmě nemohlo zůstat. V pozdějších letech by to totiž moje páteř nesnesla.

Začalo to ve čtvrté třídě, když jsem zjistila, že mám jednu nohu kratší. Mám za sebou čtyři operace, z toho dvě se týkaly kyčle a dvě kolene. Nebylo to lehké jak pro mě, tak pro moji rodinu, ale naštěstí všechno dobře dopadlo a od loňského dubna mám, doufám, vyhráno. Kontroly už mám jen jednou za rok. Za to, že nebudu mít v budoucnu problémy s páteří, vděčím úžasnému docentu Poulovi, který byl hlavním operatérem. Velké díky ale patří také mojí rodině
a spolužákům, kteří mi poskytli potřebnou oporu. Morálně mi pomáhali zejména mé nejlepší kamarádky Verča a Saša a kamarádi z nedaleké Moravy, moc jim za to vděčím. Jsem moc ráda, že je mám.

S mými nejlepšími přáteli souvisí také mé vzlety. Sdílím s nimi totiž úžasné zážitky, kterých není málo a na které nikdy nezapomenu.
S Verčou jsme například navštívily v rámci projektu, hrazeného z peněz EU, hlavní město Anglie – Londýn. Tam nám byl poskytnut devítihodinový kurz angličtiny. Ráda se přiučuji v cizích jazycích. Letošní léto mi byl nabídnut čtrnáctidenní pobyt v belgickém městě Mons u rodilých mluvčích, kteří jsou dlouhodobými kamarády mých rodičů. Moc jim vděčím za to, že jsem se tolik zlepšila ve francouzštině.

Jsem ještě moc mladá na to, abych za sebou měla spousty vzletů a pádů, ale něco málo už za sebou mám.
A zjistila jsem, že i pády mohou člověka posílit, pokud se umí zvednout a jít dál.

Marie Karbanová, 9.C, Základní škola Žižkov, Kutná Hora

Leave a reply