0

Čtu, čteš, čteme aneb březen patřil čtenářům

Myslíte, že dnešní generace dostatečně čte? Vezmou si děti či dospělí pravidelně knihu do ruky? Právě na podporu čtenářské dovednosti se konal v březnu, který je zasvěcen knihám a čtenářům, dnes již tradiční maraton čtení. Každoročně je věnován nějakému významnému spisovateli či novináři. Loni jsme vzpomínali na Bohumila Hrabala, letos se úcty dostalo Janu Drdovi, který by v dubnu oslavil své sté narozeniny.
V Kutné Hoře tuto akci pořádá kutnohorská městská knihovna. Čtenářského maratonu v jejích prostorách se zúčastnili například Jarmila Dolejší, Božena Šmejkalová, Iveta Vince, Miroslav Štrobl, Taťána Čermáková a mnoho dalších. Čtenáři se v městské knihovně skoro celý den střídali u předčítání knihy Městečko na dlani. Toto dílo se tematicky vztahuje k druhé světové válce a i její výročí ukončení si právě letos připomínáme.
Maraton je pořádán zejména za účelem inspirace dnešní generace ke čtení a poznávání nových i starých knih. Zapojili se do něj nejen pravidelní návštěvníci knihovny, ale také základní i mateřské školy, ve kterých se četla díla dle vlastního výběru.
I naše Základní škola Žižkov podpořila čtenářský maraton. Děti si mohly do školy přinést, jakou knihu chtěly, ať už šlo o příběh, pohádku, encyklopedii nebo časopis. O zážitek z předčítání se mohly poté podělit s ostatními. Každý uchopil tuto akci po svém. V některých třídách si četl každý sám, v jiných zas předčítal jeden ostatním, jinde se shodli na titulu knihy, která putovala v rámci vyučování z ruky do ruky
Osobně si myslím, že čtenářský maraton je akce, která si zaslouží pozornosti. Na ZŠ Žižkov četlo 622 dětí, což je poměrně velké číslo. Ne všechny tyto děti jsou nadšenými čtenáři, přesto se k maratonu připojily. A já upřímně doufám, že nejen je, ale třeba i zrovna vás březen, měsíc čtenářů, inspiroval nebo přiměl k nakouknutí či přečtení nějaké hezké knížky.

Josef Stanislav Treml, 8. C,
ZŠ Žižkov, Kutná Hora

Leave a reply