0

Jak vznikaly názvy ulic v Kutné Hoře

Kdysi dávno do jednoho města v naší zemi přijel kupec. Přivezl do města novinku, kterou doposud nikdo neviděl. Byl to nový vynález z daleké země – byl to ZVON. Jakmile se mezi občany města rozkřiklo, že přijel kupec, každý chtěl ten vynález vidět, a to v čele s hejtmanem. Svolali občany na náměstí. Kupec všem zvon ukázal a všichni z něho byli unešeni. Chtěli, aby město zvon od kupce koupilo. Radním města se ale zdál moc drahý. Nabídli lidem, že by pomohla sbírka občanů. Lidé chodili a přispívali na nový vynález. Chtěli mít ve svém městě něco neobvyklého. Za tři dny občané města vybrali potřebnou částku. A radní koupili zvon. Následující den vyzdvihli zvon na místní kostel. Od té doby se ulice kolem města jmenuje Zvonařská.

Kristýnka Kánská, 4. A,
ZŠ Jana Palacha, Kutná Hora

V malém městečku Hecohusy v jedné ulici bydlela rodina, která měla ovocný sad. Bydleli ve velkém domě na kraji města. Hned za domem začínal sad, o který se starala celá rodina. Dědeček, otec i jeho syn byli zahradníky. Všichni se jmenovali stejně – Jirka. Jméno i povolání se v této rodině dědilo po generace. Zkoušeli pěstovat různé ovocné stromy, ale jejich třešně byly nejlepší široko daleko. Byly tak dobré, že k nim přicházeli lidé z daleka, aby si mohli koupit sazenice těchto stromů. Tak, když se ptali na cestu, každý je posílal ke Třešňákům. Proto se těmto zahradníkům začalo říkat Třešňáci, a ulice, kde stál jejich dům, se od těch dob jmenuje Na Třešňovce.

Štefan Kapišák, 4. A,
ZŠ Jana Palacha, Kutná Hora

 Kdysi dávno v jednom městě byla ulice, jmenovala se Hradební. Zajímalo mě, jak název této ulice vznikl. Opravdu zde byly hradby? Jezdili tudy rytíři na koních? Chodil tu ponocný s trubkou? Jak to přesně bylo, se nedozvíme. Podle mě tato ulice vznikla před mnoha staletími. V dobách minulých.

V té době se často stávalo, že města a vesnice přepadávali nepřátelé a zloději. Lidé chtěli i v noci spát, a proto bylo nutné přístup do města ve dne i v noci hlídat. Pro ochranu města začali lidé po obvodu stavět opevnění – hradby. Mysleli, že město ochrání. Nepočítali s tím, že se rozšíří, a to byla chyba. Město chtělo růst a některé stavby musely ustoupit novým. Obyvatelům města bylo líto zničit původní opevnění, a tak na jeho počest pojmenovali ulici Hradební.

Jirka Kopecký, 4. A,
ZŠ Jana Palacha, Kutná Hora

Leave a reply