0

Žáci Základní školy Žižkov navštívili Černínský palác

Černínský palác, jakožto současné sídlo ministra zahraničních věcí, je velmi významná budova, a není vůbec snadné se do něj dostat. Veřejnosti je tato kulturní památka zpřístupněna většinou pouze při Dnech otevřených dveří. Žáci naší školy, tedy Základní školy Žižkov, ale díky zapojení do sítě škol UNESCO dostali zcela unikátní nabídku prohlédnout si reprezentativní prostory České kanceláře UNESCO v Černínském paláci i mimo tyto dny. A tak jsme se vypravili na výlet do Prahy.
Vstávat jsme museli poměrně brzy, abychom chytili ranní vlak, což pro některé z nás vůbec nebylo lehké. Nakonec jsme ale na kutnohorské nádraží dorazili všichni a do paláce jsme se dostali včas.
Než jsme se mohli podívat do samého nitra budovy, museli jsme u vchodu projít přísnou kontrolou, která měla otestovat, zda u sebe nemáme například zbraně nebo jiné nebezpečné věci. K úlevě paní učitelky a pana učitele, kteří nás doprovázeli, jsme všichni bez větších problémů prošli.
Uvítal nás sympatický pán, jenž nám sdělil několik důležitých úvodních informací. Poté si nás převzal jiný průvodce, který nás provedl všemi sály, místnostmi a částmi paláce. A že jich skutečně bylo. Z dlouhého chození a stání nás bolely nohy, nicméně vydrželi jsme, a díky tomu jsme si z Prahy odvezli výjimečný zážitek.
Pokud bych měl čistě subjektivně sdělit, co mě zaujalo nejvíce, byl to asi pokoj a koupelna Jana Masaryka. Dokonce nám ukázali okno, ze kterého byl tento diplomat a politik vyhozen. Při pohledu do hlubin pod ním nám nebylo zrovna příjemně.
Myslím si, že z této exkurze si každý odnesl mnoho zážitků i zajímavých informací. Všichni jsme si tento výjimečný den velmi užili.
Josef Stanislav Treml, 8.C,
ZŠ Žižkov

Leave a reply