0

V jaké době bych chtěla žít?

Chtěla bych žít v druhohorách, protože bych poznala to, co si lidé v naší době jen představují. Dnešní člověk nemá tušení, jak vše mohlo doopravdy probíhat. Kdybych žila s dinosaury, chtěla bych být jeden z těch velkých přežvýkavců. Nebyla bych totiž snadná kořist. Celé dny bych se brodila v nízkých vodách a stromy by mi sloužily jako potrava. Byl by to klidný život. Něco jako když sedíte u televize a zároveň jíte.
Rozhodně bych nechtěla být menší tvor. Velká zvířata mě děsí, takže si dokážu představit, jak nepříjemné a děsivé by to bylo, kdyby na mě zaútočil nějaký velký dinosaurus, kterého ani nezvládnu pojmenovat. Asi by bylo brzy po mně. Neuměla bych žít ve strachu.
Z pohledu člověka je to pro mě ale stále lákavé. Přeji si vidět průběh života tvora, kterého znám jen z muzea. Je možné, že vše vypadalo jinak, než se domníváme, a to je právě to krásné. Přemýšlet o době, která je z poloviny tajemná.
Veronika Veselá, 8.C, Základní škola Žižkov, Kutná Hora

Současnost bych za minulost nevyměnila
V jaké době bych chtěla žít? Popravdě ani nevím. Každá doba má své plusy i minusy. Líbilo by se mi žít v období romantismu, ale musela bych být princezna. Princezny a ctěné dámy nosily krásné korzetové šaty, vlasy vyčesané do různých drdolů, nebo jen rozpuštěné s lehkými copánky. V takových šatech by se mi asi špatně dýchalo a pohybovalo, i přesto mě to ale hrozně přitahuje. Ženy tehdy vypadaly tak krásně!
Každá malá holčička si přeje vypadat jako princezna a u některých, jako jsem já, to přání trvá dodnes. Kladu si otázku, jaké by to asi bylo být princeznou? Měli by mě rádi, nebo by se proti mně vzbouřili? A co kdybych se později stala královnou? Měla bych na to vést celou svou říši, nebo bych pro všechny byla zkázou?
A co můj ženich? Co kdybych musela žít s někým, koho bych neměla ráda? Jen ta představa je hrozná. V té době by všem bylo jedno, že chci za manžela třeba našeho zahradníka a že bych s ním byla šťastná. To se naštěstí už v této době neřeší, jako spousta dalších věcí. A právě z těchto důvodů bych současnost za minulost nevyměnila. Jsem ráda, že jsem se narodila do této doby.
Kristýna Daňková, 8.C, Základní škola Žižkov, Kutná Hora

Leave a reply