0

Nejlepší přítel člověka – počítač?

Počítače provázejí moji generaci už od dětství. Mnoho lidí si bez nich nedokáže představit život. Já jsem na tom podobně, ale i přes všechny výhody a usnadnění, které počítače přinášejí, mohou někdy svazovat a zdržovat od různých činností.
Například když na počítači dělám něco do školy, občas neodolám a pustím si video na Youtube. Obhajuji si to tím, že si potřebuji od práce na chvíli odpočinout. Jenže kvůli těmto „odpočinkům“ pak u práce strávím mnohem více času, než jsem původně zamýšlel.
Na druhou stranu počítače pouze nezdržují od práce, ale naopak při ní pomáhají. Stačí pár kliknutí a víte vše třeba o Novém Zélandu. Díky počítačům a zvláště internetu je dnes vše propojené, snadno dostupné a máme nespočet možností, jak to využít. Od dnes již tak samozřejmých věcí, jako je chatování s přáteli, prohlížení fotografií a hraní her, až po virtuální procházku po ulicích New Yorku bez nutnosti vstát z vašeho vyhřátého křesla. Něco takového by bez počítačů šlo realizovat jen těžko nebo spíše vůbec.
Nesmíme ale zapomínat, že počítač není jen stolní nebo notebook. Počítače v různých podobách jsou skoro ve všem. V průmyslu, dopravě a zdravotnictví, kde svou přesností (stroje řízené počítačem) brzy předčí i chirurgy. Zdá se to jako nepochybná výhoda, ale není právě toto i jistý problém?
Všude je až moc elektroniky. A navíc – elektronika (zvláště počítače) je citlivá na různá záření. Stačila by větší sluneční erupce namířená na Zemi a celý svět by se ocitl „v době kamenné“.
Bez počítačů bychom dnes nebyli tam, kde jsme, o tom není pochyb. Na druhou stranu bychom měli zvažovat, jak moc svět ještě elektronizovat. Chtěli byste si například v budoucnu hrát spíše s robotickým psem než se skutečným? Já tedy rozhodně ne.
Tomáš Pros, 9. A, ZŠ Žižkov, Kutná Hora

Leave a reply