0

Projekt „Sám sebou I.“

V květnu proběhla preventivní akce pro žáky 1. ročníku Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Jazykové školy s právem SJZ za podpory Města Kutné Hory a SRPDŠ.
Akce je ze strany žáků kladně hodnocena. Přikládáme článek:
Dne 26. 5. 2015 jsme (třída E1C) stejně jako ostatní první ročníky navštívili přednášku dr. Kašparové a jejího manžela JUDr. Kašpara. Myslím, že mluvím i za ostatní, když řeknu, že obě přednášky nám osvětlily leccos doposud neznámého a byly velmi poučné.
Nejdříve jsme byli poučeni o našich právech, ale nezapomínejme, že ruku v ruce s právy jdou i povinnosti, které se z právního hlediska s patnáctým rokem našeho věku stávají nedílnou součástí našich životů. Od pana JUDr. Kašpara jsme se dozvěděli, jaká jsou naše základní práva, a pokud bylo něco nejasného, rád nám osvětlil situaci nějakým praktickým příkladem. Pravdou je, že většina z nás byla ráda, že se v tak krátkém čase dozvěděla tolik, a odcházeli jsme skutečně nadšeni.
Poté jsme se přesunuli k dr. Kašparové. Zde nám bylo řečeno, že naše třída je velice empatická, a zjistili jsme, že toho máme společného více, než jsme si původně mysleli. Přestože otázka, která nám byla položena, byla stejná pro všechny a každý z nás mluvil sám za sebe, došli jsme k závěru, že mezi námi nejsou až tak velké propasti, jak se dříve zdálo. To bylo příjemné překvapení pro všechny. Nakonec vše završil tzv. Baumův test (neboli test stromu). Z výsledků tohoto testu jsme byli opravdu překvapeni. Nikdo z nás ve skutečnosti netušil, že se toho dá tolik vypovědět jen z obrázku stromu. Zkrátka, nejdříve to vypadalo jako hokus pokus, ale výsledek byl velice překvapivý.
Nakonec jsme litovali, že tento program trval jen tři hodiny, byli jsme stále hladoví po poznání. Nesmutníme však, protože se s panem a paní Kašparovými setkáme ještě jednou ve třetím ročníku, kdy většině z nás bude 18 let.

sam-sebou
Chroustovský Tomáš, E1C

Leave a reply