0

XXII. ročník festivalu Ortenova Kutná Hora

Život a dílo kutnohorského rodáka a vynikajícího básníka Jiřího Ortena (30. 8. 1919 – 1. 9. 1941) se opět vrací do Kutné Hory v bohatém programu XXII. ročníku literárního festivalu Ortenova Kutná Hora. Od 4. do 6. září se budou jednotlivé pořady festivalu odehrávat
v zajímavých interiérech, ale i exteriérech básníkova rodného města.

Po slavnostním zahájení festivalu v pátek 4. září v sále Základní umělecké školy bude pro diváky uvedena již X. část cyklu Jiří Orten a jeho současníci v pořadu Bubínek a ruka, která tluče, věnovaný Ortenovu souputníkovi Jiřímu Ledererovi. Po skončení pořadu se v témže sále uskuteční slavnostní vyhlášení výsledků soutěže mladých básníků XXII. ročníku festivalu a poté se nabízí noční procházka s prohlídkou interiéru kostela Panny Marie na Náměti. První programový den festivalu bude zakončen Klubovým večerem mladých básníků v prostředí Blues Café u kostela sv. Jakuba.
Nikoliv náhodou je program letošního literárního festivalu propojen s připomenutím 20. výročí zápisu Kutné Hory na seznam UNESCO. K tomuto tématu bude v sobotu 5. září v 10.00 hod. otevřena v Sankturinovském domě na Palackého náměstí výstava fotografií, zachycující proměny i současnou tvář Kutné Hory. Výstava grafických prací Aleny Laurové bude zahájena ve Spolkovém domě v 11.30 hod. Autorka zde představí své grafické portréty českých umělců. Mladým básníkům je věnován literární seminář, nabízející autorům soutěžních básní setkání se členy soutěžní poroty. Seminář proběhne od 10.00 hod. v kutnohorském Gymnáziu Jiřího Ortena.
Rozhodně zajímavým programovým blokem bude storrytelling mladých divadelníků, kteří netradičními formami připomenou osobnosti Jiřího Ortena a Ivana Blatného, a to na místech, spjatých s básníkovým životem. Začínat se bude v 16.00 hod. Do refektáře Galerie Středočeského kraje vás zvou pořadatelé na slavnostní festivalový koncert , který je koncipován jako setkání s legendárním jazzovým triem, dvěma jubilanty a jednou melodií, o které americký generál D. Eisenhower prohlásil, že pomohla vyhrát válku. Začínat se bude v 19.00 hod. Tento program je společným projektem XXII. ročníku OKH a Divadelního festivalu KH 2015. Od 20.00 hod. se otevřou prostory kutnohorského Blues Café pro autorská čtení prozaičky Petry Hůlové a básníků Ondřeje Holubce a Radka Malého. Program v režii Jana Těsnohlídka bude provázet hudba Vlado Šimka a H. Herzoga.
V neděli 6. září bude v 10.00 hod. program letošního literárního festivalu uzavřen v refektáři Galerie Středočeského kraje již tradičním pořadem Pocta přátelům. Tentokrát bude věnován kutnohorskému filmovému a televiznímu studiu a divákům nabídne projekci historických i současných záběrů ze života Kutné Hory.
XXII. ročník literárního festivalu Ortenova Kutná Hora nabídne účastníkům program opravdu bohatý a bylo by škoda si jej nechat ujít. Výběr programů je na vás a my věříme, že si dobře vyberete.

okh

Miroslav Štrobl

Leave a reply