0

Nová sezona operních setkávání

Je to téměř neuvěřitelné, ale v září tohoto roku vstupujeme již do 26. sezony našich pravidelných operních večerů! Jsem přesvědčen, že i v následujícím období budeme společně prožívat duchovně osvěžující a hlubinně inspirující okamžiky, jimiž obohatíme každodennost svého průniku do časnosti vlastního bytí.

V příjemném a nám již blízkém prostředí kutnohorského Hotelu U Kata se v úterý 22. září 2015 (od 17.00 hodin) prostřednictvím velkoplošné DVD projekce vnoříme do dramaticky strukturované partitury v pořadí třetího opusu italského komponisty Giuseppe Verdiho (1813 – 1901), který pod názvem Nabucco (premiéra 9. 3. 1842, La Scala) uchvacuje své posluchače niternou dramatickou akcentací až do naší současnosti.
Originalita nabízeného večera spočívá především v představiteli titulní postavy. Profesionalita vokálně-dramatického projevu fenomenálního španělského tenoristy Plácida Dominga (1941) je jistě neoddiskutovatelná. Milovníci pravého belcanta obdivují jeho flexibilitu při prezentaci tak odlišných tenorových partií, jakými jistě jsou např. lyricky osnované předlohy Mozartových operních hrdinů či naopak vysoce dramatické postavy z oper např. právě G. Verdiho, G. Pucciniho, U. Giordaniho, G. Bizeta. Ovšem Domingo stejně bravurně zvládá i nesmírně náročné party R. Wagnera! Ano, to jsou specifika univerzálního pěveckého projevu špičkového tenoristy. Ale pozor: v představení Verdiho Nabucca , které bylo v milánské La Scale prezentováno v roce 2013, ztvárňuje P. Domingo nikoli tenorový part, nýbrž hlavní postavu Nabucca, což je excelentní a navýsost náročný barytonový titul! Ano, víme, že Plácido Domingo debutoval v roce 1967 jako barytonista. Existuje např. úchvatná nahrávka Rossiniho opery Lazebník sevillský, kde pěvec vytváří nezapomenutelným způsobem humornou postavu Figara. Nyní ve svých 72 (!) letech se tedy jakýmsi uměleckým obloukem ke svému původnímu hlasovému oboru vrací!
Věřím, že tento unikátní projekt nás opětovně ubezpečí o nepomíjející umělecké vitalitě tohoto grandiózního pěvce.
Jen ještě doplňuji jména dalších umělců kteří se na tomto unikátním představení podíleli: Ljudmyla Monastyrska (Abigaile), Vitalij Kowaljow (Zaccaria), Andrea Caré (Ismaele). Dirigentem byl Daniele Abbado.

opera

Budu se tedy, milí přátelé, těšit na naše poprázdninové setkání.
Karel Bican

Leave a reply