0

Zemělodě vyplouvají

Už jste o zemělodi slyšeli? Že ne? Tak zde je stručná charakteristika. Zeměloď je soběstačná stavba primárně určené pro trvale udržitelné bydlení. Využívá přírodní zdroje k tomu, aby obyvatelům sama zajistila tepelnou pohodu, pitnou vodu, elektřinu, jídlo a vypořádání se s bio odpadem – nemusí tedy být napojena na inženýrské sítě. Podle konvenčních měřítek by spadala do kategorie pasivních až nulových domů.

Tyto soběstačné domy používají „termomasu“ k uchování tepelné energie ze Slunce a přírodní ventilaci na principu komínového efektu. Zemělodě jsou navrženy k použití mimo inženýrské sítě – tím je minimalizována jejich závislost na dodávkách služeb (voda, energie, teplo, jídlo, odpady) od třetích stran. Bydlení v Zemělodi je návrat k přírodním zdrojům energie, soběstačnosti. Stavba Zemělodí je zároveň recyklací spotřebních produktů a obalů, které naše civilizace produkuje. Zde nacházejí tyto použité a opotřebené předměty uplatnění jako stavební materiál a ve spojení s umem, nápaditostí a kreativitou stavitelů vznikají architektonicky pozoruhodná díla.

V současné době se nachází v ČR cca do pěti realizovaných Zemělodí z čehož první ve střední Evropě postavilo o. s. Zeměloď poblíž Sázavy pod vedením arch. Reynoldse a s pomocí spousty ochotných lidí. Hrubá stavba trvala jen 21 dní – od 5. do 25. května 2012 a pro zájemce o tento způsob bydlení je možno Zeměloď po objednání na www.zemelod.cz navštívit. Náš region má to štěstí, že se v něm nachází několik nadšenců a příznivců,  kteří se o stavbu další Zemělodi pokoušejí. Jedná se o průkopnickou činost, která se ovšem nesetkává vždy s pozitivními reakcemi. Věříme však, že se nakonec podaří i přes prvotní překážky stavbu další Zemělodi dokončit. Kutnohorská Zeměloď vzniká po vzoru staveb slavného amerického architekta Michaela Reynoldse a zaštiťuje ji sdružení Denemark. Více se můžete dozvědět na www.denemark.jidol.cz.

zemelod zemelod01

Leave a reply