0

Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem

Že by se člověk mohl stát úplně někým jiným, když mluví cizí řečí? To ne. Jde spíše o to, kolik možností stát se jiným člověkem máme, do jaké míry se díky jazykům můžeme změnit či zlepšit.

Jako malý jsem si však myslel úplně něco jiného. Domníval jsem se, že když se nějaký jazyk naučíme, změní nás to. Obával jsem se, že když začnu mluvit jiným jazykem než je čeština, stane se ze mě člověk jiné národnosti. Když se například naučím čínsky, budu Číňanem. Dnes už pochopitelně vím, že je to úplně jinak.

Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem. Myslím, že je to velice zajímavé téma.

Je neuvěřitelné, že se lidé z úplně jiných koutů světa dokážou dorozumět. Na Zemi existují tisíce jazyků. Bylo by krásné, kdybychom uměli ovládat a využívat všechny. Kam bychom přijeli, tam bychom se dorozuměli a mohli si s tamějšími obyvateli popovídat a porozprávět o různých věcech. Četné problémy s jazykovou bariérou by vymizely. Když se nad tím zamyslím, je to hezká myšlenka, ale bohužel nereálná. Není v lidských silách ovládat všechny jazyky. Já si však myslím, že kromě naší mateřštiny bychom se měli naučit ještě alespoň další dva.

Čím více jazyků známe, tím máme více možností jak v zaměstnání, tak i v osobním životě. Není už žádnou výjimkou, že například s angličtinou se setkáváme každý den. Reklamy, názvy, různé texty, slogany. Angličtina na nás číhá prakticky na každém kroku. Ovládat ji je podle mého v této době téměř nezbytné.

Myslím si, že lidé, kteří nad tímto tématem uvažují a nějaké jazyky se přiučí, mohou žít podstatně lepší život. Já se budu snažit být jedním z nich.

Ondřej Plíhal, 9. C., Základní škola Žižkov, Kutná Hora

Leave a reply