0

Vánoční atmosféra už nám pomalu dýchá na záda

Umíte si představit život bez Vánoc? Já tedy ne. Miluji tu sváteční atmosféru, vůni cukroví a svíček.

Když se řekne Vánoce, všichni si představí stromeček a pod ním dárky. Měli bychom si však uvědomit, že Vánoce nejsou jen o dárcích, ale zejména o atmosféře a čase, stráveném s rodinou. Říká se, že jsou to svátky klidu a míru, mnohdy to tak ale až do poslední chvíle nevypadá. Nejdříve se totiž vše musí připravit, a u toho si člověk dvakrát neodpočine. Na Štědrý den se však vánoční pohoda dostaví do většiny rodin. A když dostanete dárek od někoho blízkého, je to ten nejkrásnější pocit, který člověk může mít. Nejvíce to prožívají děti. Věří na Ježíška a těší se, až jim přinese dárky. S předstihem píší dopisy a dávají je za okno v naději, že přes noc zmizí.

Vánoční atmosféru dokáže umocnit také počasí. Všichni si spojujeme zimní romantickou náladu se sněhovými závějemi, sněhuláky a poletujícími vločkami. Počasí nám ale v tomto směru poslední dobou příliš nepřeje. My si však umíme pohodu vykouzlit i jinak. Pod jmelím se cítíme zamilovaní. Pečeme cukroví, které každému chutná.
A skutečnou vánoční náladu zažíváme při zdobení stromečku, krášlení domu a zpívání koled.

Najdou se však i tací, kteří Vánoce neslaví. Možná prožili něco zlého. Když si představím smutného člověka v tento den, je mi úzko. Já Vánoce miluji a myslím, že ti, kteří si je nemohou z jakéhokoli důvodu užít, o hodně přicházejí. A co vy? Je pro vás tento svátek také tím nejdůležitějším
v roce?

Karolína Ulrichová, 9. B, Základní škola Žižkov, Kutná Hora

Leave a reply