0

Užijte si Vánoce bez výčitek a zbytečných kilogramů navíc!

Ráda bych vám v tomto článku přinesla pár rad a tipů, jak přežít vánoční svátky bez zbytečných výčitek a kilogramů navíc. V tomto období bych vám nedoporučovala pouštět se do radikálního hubnutí. Spíše se zaměřte na to svou nynější váhu udržet, a pokud kilo dvě zhubnete, bude to pro vás jen příjemné překvapení a motivace. 

1. Buďte připraveni! 

Během adventu máme tendenci vypadnout ze svého pravidelného režimu. Místo toho, abychom po příchodu z práce šli cvičit, tak jak jsme zvyklí, musíme obstarat rodinu, děti, nákupy, pečeme cukroví a chceme mít svůj domov jako ze škatulky. Proto si každý den naplánujte, udělejte jen to, co je opravdu možné zvládnout,
a nechejte si určitý čas jen pro sebe
a svoji relaxaci.

2. Jezte pouze tolik, kolik potřebujete.

Nesnažte se do sebe “nacpat“ vše, co před vámi leží. Ba právě naopak, na talíř si nandejte jen malé porce, ty jezte pomalu a vychutnávejte si každé sousto. Tato rada vám ušetří mnoho zbytečných kalorií.

3. Cvičte

Jak jsem se zmiňovala již na začátku, je velice důležité naprosto nevypadnout ze svého běžného režimu, proto nezapomínejte ani na cvičení. Pokud jednou přestanete, bude se vám velmi těžko vracet zpět do formy. Pokud se vám opravdu nepodaří dostat do posilovny, udělejte si pár cviků doma, nebo jděte na delší procházku. Takové cvičení či procházka vám udrží na paměti, že chcete zůstat štíhlý a zdravý.

4. Přemýšlejte nad přípravou

Místo bílé mouky použijte raději mouku celozrnnou, špaldovou (dá se koupit hladká i hrubá), žitnou, ovesnou nebo pohankovou. Celozrnné mouky jsou bohaté na vlákninu, mastné kyseliny a další živiny.

Klasický cukr, který už tak konzumujeme v nadměrném množství, nahraďte jiným sladidlem, které obsahuje důležité živiny, např. tmavý třtinový cukr, med nebo různé přírodní sirupy (agávový, javorový apod.). Cukr rozhodně nenahrazujte žádnými umělými sladidly.

Dávejte pozor na ztužené tuky a na pečení používejte výhradně kvalitní máslo nebo rostlinné tuky, které neobsahují nasycené mastné kyseliny. Místo kupovaných, už hotových polev a náplní, které obsahují velké množství nezdravého tuku, dejte přednost kvalitní čokoládě, kakau, oříškům a sušenému ovoci. Kypřící prášek kupujte bez fosfátů.

5. Co když zhřeším? 

Mým osvědčeným tipem je vláknina! Vláknina má úžasnou vlastnost na sebe vázat tuky a tím pádem se nám v těle neuloží, ale vyloučíme je přírodní cestou ven. Další radou je, dát si něco tučného. Ano, opravdu. Předtím, než sníte něco sladkého, doporučuji sníst kousek uzeného, šunky nebo špeku, tak se budou další přijaté cukry zpracovávat pomaleji
a nebudou se ukládat v podobě tuku.

Ale spíše doporučuji nehřešit.

Tímto bych vám ráda popřála krásné svátky vánoční a mnoho úspěchů na cestě za vašimi cíli.

Barbora Hučíková 

Certifikovaný poradce 

Nutristyl KH

Hotel Opat****/ Husova138 

28401 Kutná Hora

Tel.: 604 298 227

www.nutristylkh.cz

Leave a reply