0

Najděte si čas, uvařte si doma

Před padesáti lety bylo naše jídlo mnohem přírodnější. Neexistovaly mikrovlnky, hotová jídla nebo řetězce rychlého občerstvení.

Uvařit si doma bylo naprosto normální – vařilo se ze sezónních, organických a čerstvých potravin. Jídlo nebylo nic složitého. Lidé nebyli bombardováni všemi možnými vědeckými výzkumy, takže nepanovaly obavy z toho, co by se jíst mělo a co ne. 

Naproti tomu, jak často si sednete k večeři, podíváte se na svůj talíř a pomyslíte si: „Měl bych jíst více zeleniny“ nebo „ Tohle má moc tuku/kalorií/sacharidů“ ? Myslíte si, že vaše babička takhle uvažovala? Rozhodně ne. Jídlo bylo od toho, aby se snědlo, ne analyzovalo. Jak hodně se naše návyky během těch 50ti let změnily? Stali jsme se závislými na tzv. komfortním jídle!

V zájmu našeho dlouhodobého zdraví bychom měli konzumování komfortního jídla omezit na minimum
a dopřát si jídlo přírodnější a zdravější. A mezi nejlepší způsoby, jak dosáhnut toho, abychom jedli zdravě, patří
i naučit se správně vařit. Zjistíte, jak se jídla navzájem ovlivňují, jak vytvořit báječné chutě, a strávíte čas příjemnou relaxací s rodinou a přáteli u výborného domácího jídla.

Všechno začíná dobrým receptem

Není potřeba kupovat drahé knihy – navštivte místní knihovnu, hledejte zdravé recepty na internetu, nebo poproste přátele a rodinu, aby se s vámi podělili o svůj oblíbený recept. Pokud nemáte odvahu nebo zkušenosti vařit a potřebujete se naučit základům, navštivte místní kurzy nebo semináře o vaření – nebudete jediní! V televizi běží spousta pořadů o vaření, které mají skvělé webové stránky, kde jsou recepty ke stažení.

Abyste svému tělu dopřáli ty nejlepší živiny, vybírejte recepty, které obsahují zdravé suroviny. Např.:

• Čerstvé ovoce, saláty a zeleninu (nejlépe sezónní, organické) zajistí potřebné živiny a jsou to výborným zdrojem vlákniny.

• Chutné celozrnné zdroje sacharidů, například divokou nebo hnědou rýži, červenou čočku, cizrnu.

• Libové maso nejlépe z ověřených zdrojů (domácí, od řezníka): kuřecí, krůtí, zvěřinu – obsahují nejméně nasycených tuků.

• Čerstvé ryby, mezi zdravé možnosti patří například ančovičky, sumec, platýs, losos, tuňák, okoun, pstruh

• Tip

• Abyste zachovali živiny, volte jednoduché recepty, které vyžadují minimum času na přípravu a vaření.

• Kupujte sezónní zeleninu a ovoce, je větší pravděpodobnost, že bude
z místní produkce a bude levnější.

• Pozor na omáčky, ve většině případů obsahují hodně soli, tuku a cukru.

• Omezte sůl a nahraďte ji čerstvými bylinkami, které jídlu dodají chuť
a úžasnou vůni.

• Chléb je zdravý pouze v přiměřeném množství, vybírejte si ten správný – celozrnný z žitné nebo ovesné mouky.

Jakmile si zvolíte zdravý recept, budete potřebovat ingredience. Pokud je to možné, staňte se pravidelným návštěvníkem místního farmářského trhu a řeznictví.

Jestli máte obavu z toho, že vám budou chybět návštěvy restaurace, stojí za to mít na paměti, že když vaříte doma, víte přesně, co jíte a jak čerstvé a zdravé to je. Pokud ale přeci jen do restaurace jednou za čas vyrazíte, snažte si vybrat jídlo sezónní s krátkou dobou přípravy a vaření.

Na závěr bych vám ráda sdělila, že ve spolupráci se studiem Backstage
a butikem Glamstore jsme pro vás připravili novou úžasnou akci s názvem New Body & Style. Jak již název napovídá, jedná se o akci, zaměřující se na změnu vaší postavy a vizáže v duchu hesla Buď do léta twiggy! Více informací se dozvíte na našem facebooku New Body & Style nebo na telefonním čísle 604 298 227.

Těšíme se na vás!

Tým studia Nutristyl

Leave a reply