0

Irské příběhy po česku

Kdo druhého února zavítal do kutnohorské hudební kavárny Blues Café, rozhodně nelitoval. Dramaturgie opět přivedla hosty, se kterými byla radost se seznámit. Už název čtyřčlenné kapely je vskutku netradiční – Jauvajs. Kdo je nezná, těžko by si pod ním dokázal představit nějaký obsah. Kdo je poznal, ví, že hrají irskou a skotskou hudbu, a to nejen lidovou, ale i své vlastní autorské variace na toto téma. Nástrojové obsazení je tradiční – housle, kytara, flétna, bodhran (irský buben) a akordeon. Vydali už tři cédéčka, poslední se jmenuje Bezva kšeft. Ač amatéři, zaujali svou muzikantskou profesionalitou, bezprostředností, nasazením i veselou a dobrou náladou, kterou okamžitě přenesli svými písněmi i promluvami do publika. Zaujali nejen nás, a tak jsme se o nich od jejich frontmana, skladatele, zpěváka, kytaristy a hráče na flétnu Jakuba Linharta, chtěli dozvědět trochu víc.

irske-pribehy
Od kdy existujete?
No, přesně to spočítané nemáme, kroniku vedeme od prvního veřejného koncertu v roce 2005. Skupinu jsme založili při společném studiu na pedagogické fakultě, tenkrát se hudbou nikdo z nás neživil, a ani teď to tak není. Houslistka překládá na volné noze
a ostatní učí na prvním stupni ZŠ. Hudební vzdělání máme všichni, ale pokud myslíte konzervatoř, tak tu ne, jen LŠU a nějaké studium. Kromě Jauvajs každý z nás hraje nebo zpívá ještě jinde. Moji ženu Janu a Romana Opavského byste mohli slyšet ve sborech, já a Dita Bláhová hrajeme v komorních orchestrech a já ještě v dechovce. Na tubu. Občas se i v těch jiných souborech potkáváme.

Co vás vedlo k založení hudební skupiny?
Na společných akcích jsme zjistili, že máme všichni rádi podobnou muziku a umíme spoustu písniček, které si můžeme spolu zazpívat. A že nás to baví – hrát a zpívat spolu. Takže kapela tak nějak sama vyplynula ze situace.

Proč hrajete právě irskou a skotskou hudbu? Máte k těmto zemím nějaký bližší, osobní vztah?
Ze začátku jsme spolu hráli folkové, trampské, country písničky od všech možných autorů. I naše první autorské pokusy byly v tomto duchu. Zlom nastal v okamžiku, kdy Jana přijela z Anglie a přivezla nahrávky irské a skotské lidové muziky a folku. Nám se to zalíbilo, zkusili jsme to, a protože jsme měli pro tuhle hudbu ideální nástrojové obsazení, tak už jsme u toho zůstali.

Vy také skládáte, a to v písničky v irském duchu. Je to těžké? Co k tomu musíte umět a vědět?
Vlastně nic jiného než k napsání jakékoliv jiné písničky. Jde jen o to přizpůsobit se charakteru a melodice ostrovní hudby. To z velké části vyřeší nástrojové obsazení a zvuk kapely.
A taky výběr témat textu je trochu odlišný. Irské písničky jsou především příběhy.

Je složení skupiny od začátku stejné, nebo se muzikanti měnili? Kdo tvoří základ, bez koho by to nešlo – kromě vás jako skladatele?
Složení kapely se samozřejmě trochu mění, ale ne zas tak moc. Úplně na začátku s námi hrál můj brácha Honza. Brzy se ale začal věnovat jiné muzice,
a ustálilo se nástrojové a početní obsazení, které máme pořád stejné – housle, flétny, kytary, akordeon a irský buben bodhran. Od té doby se vlastně mění jen houslistky, zbytek zůstává. Občas přibereme nějakého hosta, a tři roky s námi taky hrál na banjo Mirek Pátek.
Bez koho by to nešlo – to se nedá říct, spíš by záleželo na tom, kdo by chybějícího člena nahradil. A nejde o nástroj, s tím si kapela vždycky nějak poradí, jde o lidi, jde o chuť hrát a společně tvořit.

Jak často a kde koncertujete? Kde vás posluchači mohou vidět v nejbližší době?
Koncertů nám vyjde zhruba 25 – 30 do roka. Plánujeme je průběžně, takže bych zájemce spíš odkázal na naše stránky www.jauvajs.cz nebo na facebook, kde máme vždycky aktualizovaný výčet našich akcí.

V Kutné Hoře v Blues Café jste koncertovali už podruhé…
Kutná Hora je krásné město a Blues Café je skvělé místo na koncerty. Úžasná atmosféra, hezké místo, je vidět, že všechno tady žije hudbou. A nám navíc vyhovuje, že v Blues Café nepotřebujeme aparát, dá se to uzpívat a uhrát čistě akusticky. K hudbě, kterou hrajeme, to patří, a my hrajeme akustické koncerty nejraději.

Dana Čermáková
Fotografie autorka

Leave a reply