0

GALERIE NAIVNÍHO UMĚNÍ s.r.o. v Kutné Hoře zahajuje výstavní sezónu 2017

Galerie naivního umění v Kutné Hoře zahájila dne 30. března v 17 hod. letošní sezónu výstavou olejomaleb a grafických listů pražské naivní malířky Alexandry Dětinské. Výstava nese název „Hodně štěstí“ a  zachycuje zejména poslední autorčino tvořivé období, kdy se zaměřila na žánrové motivy z městského prostředí. Vernisáž výstavy zahájil Mgr. Jan Skorka Lauko. 

Narozena v Praze. Původní povolání zubní laborantky brzy opustila a začala se věnovat malbě insitních obrazů především s městskými motivy. Tyto práce představila veřejnosti na několika společných výstavách a salonech, tak oblíbených v letech 1989 – 1990. Od roku 1990 vystavuje již samostatně nebo společně se svojí matkou Vlastou Dětinskou. Její tvorba stále více reflektuje citlivé vnímání reality v duchu poezie Gabriela Garcii Marqueze, kde často tvrdá skutečnost a vysněné představy nakonec splynou v jeden harmonický celek. Právě po takovém naplnění svých tužeb v dnešním přetechnizovaném světě mnoho lidí podvědomě touží a obklopuje se touto iluzí alespoň ve formě obrazů.

S malovanými poetickými příběhy Alexandry Dětinské, zaplněnými veselými i smutnými postavami,  se můžete dnes setkat v mnoha galeriích po celé České republice i v zahraničí.

V roce 1998 získala na mezinárodní výstavě ve švýcarském Morges cenu George Kaspera.

„Hodně mých obrázků je o vzpomínkách na časy minulé, na každodenní situace, protkané poetikou a radostí z malých, ale milých věcí… Mým cílem je svojí tvorbou učinit lidi šťastnějšími a spokojenějšími. Vím, že to je v dnešním uspěchaném světě velmi obtížné, neboť tenkrát čas utíkal pomaleji
a lidi měli blíž k sobě i k hezkým věcem. Pánové byli galantnější, dámy elegantnější a lidé slušnější. Kousek téhle poklidné atmosféry mi uvízl v mé stále dětské duši. Možná proto se do téhle doby tak ráda vracím ve svých obrázcích,“ řekla k výstavě autorka.

Velkou inspirací jí je příroda, kabarety, cirkusy, staroměstské výjevy s malebnými obchůdky, hospody, láska ve všech jejích podobách…

Výstava bude přístupna denně do 28. dubna 2017 od 12 do 18 hodin.

Mgr. Jan Skorka Lauko

Tel.č.: 728 876 084

e-mail: naiveart@therapist.net

www.naivegallery.cz

Leave a reply