0

Všechno špatně, zpátky na stromy

Milí čtenáři, srdečně vás zdravím v roce 2015 a velice vám děkuji za přízeň v roce 2014. A teď do práce, bude toho hodně…

A) Dopis od pojišťovny 2
V posledním svém článku roku 2014 jsem psal o dopisech, které vám přišly od vaší pojišťovny. Jednalo se o změnu zákona o životním pojištění. Do konce března se totiž musíte rozhodnout, zda budete na své životní pojištění uplatňovat slevu na dani z příjmu. Ve svém článku jsem pochválil praktické řešení, které pojišťovny zvolily. Původně to totiž bylo tak, že pokud na dopis neodpovíte, automaticky tak volíte smlouvu daňovou. Toto řešení se mi velmi líbilo a všem jsem ho doporučoval. Nyní si jakýsi úředník v České národní bance uvědomil, že kdyby to tak nechal, stal by se zbytečným, protože letos ještě nevymyslel žádný papír. Mohl by tak přijít o práci. Naštěstí se mu povedlo papír vymyslet, a tak se zachránil. Takže pokud se nestane zázrak, stane se toto: Od pojišťovny vám přijde další nesrozumitelný dopis. V něm bude napsáno, že se musíte ihned rozhodnout, zda bude vaše smlouva daňová, nebo zda bude nedaňová.(Vše jsem vysvětlil v minulém článku v prosinci 2014. Kopii vám rád zašlu.) Na rozhodnutí budete mít strašně málo času, a přitom by to mohlo být rozhodnutí zásadní. Pokud si nebudete jisti, jak se máte rozhodnout, bez obav mi zavolejte. Pokud si jste skoro jisti, tak zde je alespoň krátké shrnutí vašich možností: První možností je to, že máte životní pojištění a slevu na dani uplatňujete. V tomto případě se budete muset rozhodnout, zda je pro vás důležitější tato sleva na dani, nebo možnost výběru peněz před koncem smlouvy. Přiznám se, že i pro mě by to byla těžká volba. Sleva na dani je totiž milá, ale co když se dostanu do potíží a budu ty peníze skutečně potřebovat? Nakonec si vám dovolím doporučit toto. Pojišťovně odpovězte, že smlouvu chcete ponechat v daňovém režimu. Slevu na dani i nadále uplatňujte, a pokud se dostanete do potíží, existuje několik možných řešení.

Druhou možností je to, že máte životní pojištění a slevu na dani si neuplatňujete. Pokud víte, proč si slevu neuplatňujete a vyhovuje vám to, odpovězte pojišťovně, že chcete mít i nadále smlouvu nedaňovou. Ve třetím případě máte pojistku, na kterou vám přispívá zaměstnavatel. Pokud je tomu tak, myslím, že nemáte na výběr. Zaměstnavatel bude skoro jistě trvat na tom, aby vaše smlouva byla daňová. Odpovězte tedy pojišťovně, že chcete smlouvu daňovou. Existují i další možnosti, ale tyto tři považuji za nejdůležitější. Znovu si vás dovoluji upozornit, že této změny v zákoně využívá spousta závislých i nezávislých poradců k tomu, aby vás přesvědčili, že si musíte uzavřít pojistku novou. To rozhodně není nutné! Tato změna v zákoně není důvodem pro změnu, nebo pro ukončení vaší pojistky!
P.S.: Toto nové lejstro, které náš úředník v ČNB vymyslel, bude stát pojišťovny cca 65 miliónů Kč na poštovném a stejnou částku zaplatí i klienti. V konečném důsledku to však celé zaplatíme my, klienti, protože si pojišťovny tyto náklady promítnou do cen pojistek.
B) Penzijní reforma II. pilíř
Po obrovském neúspěchu II. pilíře penzijní reformy vše spěje k tomu, že se II. pilíř bude brzy rušit. Jakým způsobem to proběhne, není jisté. Proto dávejte velký pozor na to, co vám přijde do schránky. Jakmile budu znát podrobnosti, vše se pokusím přeložit do češtiny.
P.S.: Penzijní fondy investovaly obrovské prostředky do reklamy na II. pilíř. Takže můžeme očekávat, že výnosy z penzijního připojištění nebudou pár let žádné. Opět tak zaplatíme za chyby vlády.
C) A nakonec dobrá zpráva Hypotéky jsou stále úžasně výhodné. Takže pokud plánujete hypotéku, neváhejte a zavolejte. To samé platí, pokud vám bude končit fixace. Nezapomeňte, že hypotéku si můžete nechat schválit i 12 měsíců před koncem fixace vaší stávající hypotéky. A sazba bude ta dnešní!
Pokud budete cokoliv potřebovat, bez obav mě, prosím, kontaktujte.

Dalimil Peša
nezávislý finanční konzultant
608 261 040, dalimil@dalimilpesa.cz

Leave a reply