0

Chraňte si své nemovitosti!

Tuto informaci nosím už pár let zasunutou v nesprávném šuplíku svého mozku. Sám jsem ji dodnes nevyužil,
a teď to konečně napravím. Vše spustil článek na idnes.cz. Jmenoval se: “Oklamaný úřad převedl nemovitosti bez vědomí majitelů, podvod řeší soud”. V článku je vzorově popsáno, jak může kdokoliv přijít o nemovitost: 

buy-a-house-1-1566463

Sedmadvacetiletý pachatel si podle spisu opatřil vzory notářských razítek a ověřovacích doložek. Nechal si vyrobit falešná razítka a díky nim vytvořil padělané kupní smlouvy na dům
a pozemky. Díky nim došlo na katastrálních úřadech v Liberci a Mladé Boleslavi k zaevidování nových vlastníků. Katastry měly jen velmi malou šanci podvody odhalit. „Notářsky potvrzený podpis je dnes považován za nejvyšší formu ověření. Když si obžalovaný vytvořil padělek ověření, nikdo nezpochybňoval, že ty osoby nejsou oprávněny jednat. Na katastru proto došlo ke změně vlastníka,“ sdělil státní zástupce. Samotní majitelé vůbec nevěděli, že na jejich nemovitosti útočí podvodníci a že své nemovitosti „prodávají“ další právnické osobě.
V kauze figurovalo několik firem, domluvených bílých koňů, a docházelo k dalším převodům nemovitostí.
Z článku ještě vyplývá, že to pachatel doladil tím, že záměrně spletl doručovací adresu prodávajícího, aby nebyl dopis z katastru doručen. Zloděj měl však smůlu a pošťáci v Mladé Boleslavi ho dostali. Dopis z katastru se špatnou adresou ani nezahodili, ani nevrátili zpět. Místo toho si dohledali správnou adresu pravé majitelky nemovitosti
a dopis jí doručili. Takže obrovská pochvala pošťákům do Mladé Boleslavi!

V článku se dále píše, že má každý možnost si za malý poplatek zřídit službu, která mu pomůže jeho nemovitost pohlídat. Tuto službu poskytuje katastr nemovitostí a měla by stát pouhých 200 Kč jednorázově. Jak jsem psal výše, tuto informaci mám v hlavě již pár měsíců a to, že jsem službu nevyužil, bylo způsobeno tím, že nevím jak. Už jsem to jednou zkoušel “zapnout” a pak mi došla trpělivost. Nyní se tedy v zájmu nás všech obětuji a zkusím to znovu:

Služba by měla fungovat na katastru nemovitostí, a to je www.cuzk.cz. Tak na první pohled tady nic takového není. Ale ne, moje chyba, je to tady. .. POSKYTOVÁNÍ ÚDAJŮ Z KN. Dále je pak přibližně v půlce stránky…SLUŽBA SLEDOVÁNÍ ZMĚN V KATASTRU NEMOVITOSTÍ…

Teď se musím na chvíli odmlčet a vše nastudovat. Tak už to asi chápu. Kdo máte “datovou schránku”, můžete použít internetovou aplikaci. Pokud datovou schránku nemáte, budete muset použít poštu nebo nohy (nebo auto). Službu vám zapnou na počkání na kteremkoliv katastrálním úřadu. Budete potřebovat pouze občanku a 200 Kč. Pokud se vám na katastrální úřad nechce, můžete si stáhnout žádost a tu pak poslat poštou. Žádost musí být úředně ověřena. Žádost najdete, pokud už jste klikli na …SLUŽBA SLEDOVÁNÍ ZMĚN V KATASTRU NEMOVITOSTÍ… a dále půjdete na …ZÁKLADNÍ INFORMACE
O SLUŽBĚ SLEDOVÁNÍ ZMĚN… Žádost s ověřeným podpisem a 200 Kč kolkem pak můžete poslat na adresu, která je na žádosti chytře předtištěna. Těch 200 Kč je skutečně jednorázový poplatek.

A jak to všechno funguje? Pokud dojde k nějaké změně u vaší nemovitosti, třeba se vám ji někdo pokusí ukrást, pošle vám standardně katastrální úřad dopis. Pokud je zloděj šikovný, dopis vám nedojde a vy jste v háji. Tato služba vám navíc pošle SMS nebo mail nebo datovou zprávu. Tím se pochopitelně vaše kontrola nad vlastním majetkem zvýší a zloděj nebude mít šanci. A to vše za pouhých 200 Kč. Paráda! Teď vlastně vůbec nechápu, proč se mi to napoprvé nepovedlo. Že bych nebyl až takový génius? Ne, to ne, to mě určitě zlobil internet nebo moje žena.

Musím uznat, že se mi už poněkolikáté potvrdilo, že katastrální úřad je asi nejpřívětivější úřad u nás. Spoustu věcí obstaráte na jejich stránkách a co tam nezvládnete, vyřešíte osobně. Srdečně zdravím úžasné a milé úřednice v Kutné Hoře, Kolíně a Lysé nad Labem!

Dalimil Peša

poctivý finanční patolízal

Tel: 608 261 040 

E-mail: dalimil@dalimilpesa.cz

Leave a reply