0

Znečištění organismu III – Slezina

Slezina, slinivka a žaludek

Slezina subjektivně nepůsobí žádné obtíže a moderní medicína se o ni zajímá jen v případech určitých druhů poruchy krvetvorby. Jejími dceřinými orgány jsou žaludek a slinivka břišní. Tento okruh se zapojuje do celé řady dalších orgánů, které jsou u současné populace velmi často poškozeny. Ložiska ve slezině mají obal vytvořený nejčastěji
z cukru, protože sladkost je přítelem i nepřítelem sleziny. V případě naší stravy s přemírou rafinovaného bílého cukru a sacharidů jde o druhý případ.
Ložiska v podslizničních vrstvách žaludku způsobují záněty žaludeční sliznice, vznik vředů a další funkční poruchy. Snižují imunitu žaludeční tkáně, což vede k jejímu zaplavení různými infekcemi, nejčastěji helicobacterem a borrelií. Borreliová infekce může napadnout i svěrač oddělující žaludek od jícnu, čímž dochází ke známému „pálení žáhy“ neboli k úniku žaludečních kyselin do jícnu.
Slezina ovládá kromě slinivky břišní také dvě části tenkého střeva – lačník (jejunum) a kyčelník (ileum). Zejména v kyčelníku se vstřebávají některé výživné látky a mnoho vitaminů
a minerálních látek. Při výskytu ložiska v této části tenkého střeva se nejen zhorší vstřebávání živin, takže dotyčný člověk je pak často vyhublý a neschopen přibrat na váze ani při konzumaci velkého množství jídla, ale může dojít i k nadměrnému tloustnutí. Ještě větší problém při toxickém zatížení kyčelníku představuje chronický nedostatek vitaminů skupiny B, což má za následek chybné fungování nervové soustavy. Neschopnost vstřebat některé minerály, například hořčík nebo železo, zase vyvolává některé druhy anémie (chudokrevnosti). Ložisko v kyčelníku může také zapříčinit nedostatek hořčíku, což vede k poruchám metabolismu vápníku, ke křečím, poruchám srdečního rytmu a ke zvýšené nervové a nervosvalové dráždivosti.

Slezina a štítná žláza

Okruh slezina, slinivka, žaludek ovládá také štítnou žlázu, která patří mezi významné žlázy s vnitřní sekrecí. Bohužel se zároveň řadí k toxicky nejčastěji zasaženým orgánům. Při poruše imunity vzniká tzv. autoimunitní struma (vole), jindy záněty či studené nebo horké uzle, tedy aktivní nebo vazivové přeměny štítné žlázy. Velké obavy mají lidé
z rakoviny štítné žlázy, což není zase tak výjimečné onemocnění.
Štítná žláza ovlivňuje metabolismus, ale její zeslabená či zesílená činnost má i další dopady – padání vlasů, změny na kůži, změny srdečního rytmu, únavu, zadržování vody v těle, vystupování očních bulvů (lidově tzv. „buličí oči“) a mnohé další.
Ve všech orgánech a tkáních slezinového okruhu se samozřejmě ukládají i volné toxiny. Z infekcí to jsou ve slinivce a ve štítné žláze zejména viry, u slinivky hlavně hepatické (žloutenkové) viry podobně jako v játrech. V žaludku se zase vyskytují především helicobacter a borrelie. Z neživých toxinů jde ve štítné žláze zejména o radioaktivní látky, které nasává jako houba. Nalézají se tu i zbytky po očkování nebo těžké kovy. V žaludku se zase vyskytují těžké kovy, pesticidy a nejrůznější chemikálie pocházející z potravy (známá „éčka“).
Vzhledem k tomu, že slezina ovládá dásně, může její toxické zatížení vyvolat zánět dásní neboli paradontózu. Rtuť z amalgámových zubních výplní se zase může usazovat v žaludeční sliznici a vyvolávat její záněty. Slinivka břišní i žaludek jsou citlivé na toxiny z jater, které negativně ovlivňují jejich funkci.

slezina

Slezina, lymfa a vegetativní nervy

Slezina ovládá také lymfatický systém, který je společně s imunitou hlavním detoxikačním orgánem. Bohužel moderní medicína tento veledůležitý systém nebere na vědomí, takže jeho poruchy nediagnostikuje ani je neléčí. Přitom ložiska v lymfatickém systému ho velice poškozují a mají dalekosáhlý dopad na celý organismus. Když se vám doma ucpe odpad, zavoláte odborníky, kteří vám tuto poruchu odstraní. Uvolnit lymfatický systém ovšem dokáže jenom řízená detoxikace.
Nejznámějším příkladem toxického zatížení lymfatického systému jsou záněty mízních uzlin, kam patří také mandle. Časté angíny jsou právě důsledkem toxického zatížení mandlí a lymfatického systému.
Všechny orgány slezinového okruhu, především žaludek, mají velmi silnou emocionální symboliku, protože jsou opředeny četnými vegetativními nervovými vlákny. Slinivka je ovládána z nejmohutnější vegetativní pleteně v organismu, nazývané solární nebo sluneční pleteň (solar plexus). Toxickým zatížením vegetativního nervového systému, a tedy i této pleteně, dochází k trávicím obtížím a nepříjemným pocitům v oblasti žaludku a slinivky.
Vzhledem k tomu, že slezina ovládá celý vegetativní nervový systém, jsou dopady jejích ložisek na něj velmi citelné. Narušení souhry mezi sympatikem a parasympatikem může znamenat zhoršení funkce kteréhokoliv orgánu. A aby to nebylo jednoduché, vegetativní nervový systém může napodobovat poruchy funkce orgánů, protože je velmi úzce spjat s psychickými centry v mozku. Navíc je bohužel subjektivně téměř nerozeznatelné, zda jde o chybu samotného orgánu, nebo jeho vegetativní pleteně. Velmi snadno se do něj přenášejí i změny v psychice, zejména stres, úzkost, deprese a další.
Z toxinů je velmi citlivý na těžké kovy, negativně ho však ovlivňují i neuroinfekce, zejména borrelie. Borreliová zátěž vegetativních nervů se projevuje křečemi provázenými silnými emocemi. Ovšem existují i méně výrazné poruchy. Zátěží bývají virové i mikrobiální toxiny a také očkování mající vztah k nervovému systému – například očkování proti tetanu.
K symptomům toxického zatížení tohoto okruhu patří: obezita, hubenost, chuť na sladké, chorobný hlad, chorobné nechutenství, pocity na zvracení, velká únava po jídle, srdeční neuróza, hemoroidy, časté noční močení, nepravidelná menstruace, gynekologické výtoky, hormonální poruchy, bolesti a zduření prsů, povislá ňadra, zvětšování prsů u mužů, suché nebo slabé rty, rozpraskané rty, afty, herpes, únava a slabosti končetin, chladné končetiny, brnění v končetinách, otok kloubu palce u nohy, bolest nebo tvorba křečí v lýtkách, mnoho hlenu na sliznicích, vodnatá rýma, polypy v nose, záněty vedlejších nosních dutin, krvácení z dásní, otoky dásní, zatínání zubů, bolesti zubů v horní čelisti, paradontóza, křivé zuby u dětí, vytékání slin v koutku, zarudnutí v hrdle, problémy na víčkách očí, otoky spodního víčka, zarudnutí kůže na krku a v oblasti klíčních kostí, bolesti v podpaží, bolesti hrudní páteře, svědění pod levou lopatkou, problémy příušních žláz nebo středního ucha, bolest v oblasti lymfatických uzlin, vidiny jídla ve snu, nezvládání točivých pohybů, například při jízdě na kolotoči.

Příště se budeme věnovat toxickému zatížení okruhu jater.

Dana Čermáková

Leave a reply