0

Převod auta a cestovní pojištění

Po minulém článku se mi od mých věrných čtenářů Š. a R. dostalo zdrcující kritiky. Prý se ve svých článcích příliš podbízím a jsem dokonce vlezlý. Každou chvíli totiž píšu, ať mi zavoláte, když si nebudete jisti. Schválně jsem si minulý článek zkontroloval, a bylo tam jen dvakrát „zavolejte“ a jednou „kontaktujte“. No nevím. Na druhou stranu vlezlý být nechci, a tak mi tentokrát prosím nevolejte a raději mi napište. A já si na to dám pozor.

Věrný čtenář R. mi také řekl skvělý námět na dnešní článek. Jak je to dnes s převody aut? Přiznávám, že toto není téma, kterému bych moc rozuměl, ale beru to jako výzvu, a to co jsem se naučil, se vám pokusím zprostředkovat. Pokud se letos chystáte prodat auto, musíte se připravit na několik záludností. V první řadě dbejte na to, abyste auto odhlásili z registru vozidel. K tomu ovšem budete muset být u všeho. Nejdříve tedy budete muset jet s autem na evidenční prohlídku na STK. Ihned poté si kupující bude muset zařídit povinné ručení (tady bych rád napsal o „volání“, ale nesmím). Posledním krokem pak bude ono odhlášení auta z vaší osoby a jeho nové přihlášení na osobu kupujícího. To by mělo správně proběhnout na úřadě, kde je auto přihlášeno nyní. To vše musíte stihnout do 10 dnů od prodeje auta. Důležité je, abyste měli vše pod dohledem. Pokud totiž uvěříte kupujícímu, že vše zařídí, může se stát následující: kupující auto neodhlásí ani nepřihlásí. Vy se o tom nejspíš ani nedozvíte až do okamžiku, kdy vám přijde pokuta z registru vozidel. Tato pokuta může být až do výše 50.000 Kč. V případě, že budete mít podezření, že kupující auto nepřevedl, máte jedinou možnost. Musíte si dojít na registr vozidel a zjistit, zda je auto převedené. POKUD PŘEVEDENÉ NENÍ, TÍMTO SE PŘIZNÁTE, ŽE JSTE NEDODRŽELI ZÁKON, A DOSTANETE POKUTU AŽ 50.000 KČ! Takže vám doporučuji, abyste si na převod auta osobně dohlédli a auto včetně dokladů kupujícímu předali až po převodu. Rozhodně vám nedoporučuji, abyste kupujícímu podepsali plnou moc a nechali to na něm.
Tím to však nekončí. Vaším dalším úkolem bude zrušit povinné ručení. Doposud pojišťovnám většinou stačila kopie kupní smlouvy. Nyní jsem již narazil na vychytralost pojišťoven, které využily blbého zákona, a povinné ručení vám ukončí pouze, když předložíte kopii velkého technického průkazu s vyznačeným převodem. PROTO SI ROZHODNĚ UDĚLEJTE KOPII TECHNICKÉHO PRŮKAZU S VYZNAČENÝM PŘEVODEM NA NOVÉHO MAJITELE. Pokud auto kupujete, nebude to pro vás tak nebezpečné. Bude to jen podobně otravné. Pokud budete auto kupovat v autobazaru, nejspíš po vás budou chtít plnou moc k převodu auta.
V tomto případě se domnívám, že vám nic nehrozí a naopak by vám to mělo nějaký čas ušetřit. Je v zájmu autobazaru převod uskutečnit. Mluvčí ministerstva dopravy již několikrát potvrdil, že tento nový zákon má zjednodušit systém převodů a ušetřit tak náklady. Ať počítám, jak počítám, finančně si skutečně stát polepší. Polepší si také notáři. Ale sakra, kdo to zaplatí? Hloupá otázka, já vím.

finance-cest-pojisteni

O cestovním pojištění

Druhým tématem dnešního článku je cestovní pojištění. Psal jsem o něm již vloni a myslím, že jsem napsal vše důležité. Nedávno jsem se dozvěděl informaci, která mě překvapila. Ještě více mě překvapilo, jak málo se o tom mluví. Pokud jezdíte lyžovat do Rakouska nebo do Itálie, může se vám stát, že jen lehce vrazíte do jiného lyžaře. Tento lyžař cizinec v pohodě jezdí dál, ale jen tak pro jistotu si od vás vezme vaše jméno, adresu atd. Za pár měsíců vám pak přijde výzva, abyste tomuto cizinci uhradili odškodnění v řádu několika milionů korun. Pokud nebudete mít pořádné cestovní pojištění VČETNĚ POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI, budete mít velké problémy a s největší pravděpodobností budete muset zaplatit. Proto se nespoléhejte na pojistku, kterou máte ke své platební kartě,
a sjednejte si vždy pořádnou pojistku i s pojištěním odpovědnosti za škodu! Na běžnou dovolenou po Evropě by mělo stačit pojištění léčebných nákladů do výše 1 milion Kč, ale raději se pojistěte na 3 miliony Kč. Pokud pojedete lyžovat, zkontrolujte si, zda je lyžování pro vaši pojišťovnu bezpečným či nebezpečným sportem. Určitě si pojistěte i odpovědnost za škodu na limit alespoň 2 miliony Kč. Pokud jedete do Tater, pojistěte si náklady na zásah slovenské Horské služby. Pokud v zahraničí způsobíte škodu, případně nehodu, nikdy nepodepisujte nic, čemu nerozumíte, nebo s čím nesouhlasíte. Vše si vyfoťte a pořiďte si kopie všech důležitých dokumentů. Pokud nehodu vyšetřuje policie, vyžádejte si tlumočníka. Samozřejmě ihned volejte asistenční linku.

Dalimil Peša
nezávislý finanční poradce
Tel.: 608 261 040
Mail: dalimil@dalimilpesa.cz

Leave a reply