0

Znečištění organismu IV

Játra a ledviny

jatraJátra, cholesterol a alergie
Jak už jsem uvedla, v játrech se tvoří žluč složená ze žlučových kyselin a cholesterolu. Ta slouží ke trávení tuků ve střevě. Pokud dojde vlivem toxinů k narušení žlučového metabolismu, může docházet k vysrážení solí a ke vzniku žlučových kamenů. Působí-li žlučové kyseliny ve větším množství po delší dobu na tlusté střevo, je to nebezpečné, protože v tomto případě se jejich povaha mění na karcinogenní.
V játrech se rovněž dokončují metabolické procesy, které začínají ve střevech. Například živočišné bílkoviny (maso) se po trávení ve střevech dostávají do jater v podobě odpadových látek zvaných puriny, které jsou v nich dále rozkládány na kyselinu močovou a vylučovány ledvinami z těla ven. Toxicky zatížená játra nejsou schopna tuto funkci plnit na sto procent, takže se pak kyselina močová v těle ukládá, zejména v kloubech, což způsobuje zdravotní poruchy, například známou dnu.
Ložiska a toxické zatížení jater způsobují jejich chronický zánět, který narušuje jaterní metabolické procesy, například i tukový metabolismus, což hraje důležitou roli při vzniku cévní sklerózy (ukládání cholesterolu a dalších látek na stěnách cév) zejména v kombinaci s toxickým zatížením srdce. Může to rovněž znamenat nahrazení části jaterní tkáně tuky (tzv. steatóza).
Vzhledem k tomu, že pod nadvládu jater spadá i poševní sliznice, bývají důsledkem jejich toxického zatížení četná infekční ložiska projevující se například i opakovanými výtoky zejména plísňového charakteru.
Toxické zatížení nadledvinek negativně ovlivňuje odolnost organismu vůči stresu a poškozuje jejich protizánětlivou funkci. Může rovněž vést k poškození ženského hormonálního cyklu (nepravidelná menstruace, její zástava) a ke skrytým hormonálním problémům v přechodu nebo při onemocnění hormonálně citlivých orgánů, jako jsou prsní žláza nebo děloha. U mužů se zhoršená hormonální funkce nadledvin může projevit jako porucha potence.

Játra, emoce a imunita
Pokud jde o emoce, jak jsem už uvedla, játra ovlivňují agresi. Při výskytu ložisek v nich se projevují u člověka vlastnosti jako nerudnost, paličatost, nepružnost, nenávist a žárlivost. Poruchy žlučníkové energie vedou k nerozhodnosti a neschopnosti akce. Tato emoce se může obracet i do našeho nitra, což znamená autoagresi – sebepoškozování, chybná rozhodnutí, neschopnost adekvátně fungovat v lidské společnosti.
Toxické zatížení jater vede v oblasti imunity ke vzniku alergií, autoimunitních poruch a poruch protinádorové imunity. Vede rovněž ke zhoršení tukového metabolismu projevujícího se nejen usazováním tuku v cévách, ale i poruchou tukového metabolismu mazových žláz v podobě akné či seborrhoické dermatitidy.
Toxiny z jater se rovněž podílejí na některých poruchách v okruhu sleziny – ovlivňují například beta-buňky v Langerhansových ostrůvcích ve slezině, které zajišťují produkci inzulinu.
Symptomy toxického zatížení tohoto okruhu jsou následující: slzení očí, oslabování zraku, šeroslepost, jiskřičky v očích, svědění a vyrážky na pohlavních orgánech, zarudnutí očí, záněty spojivky, zarudnutí uší, samomluva, výbuchy smíchu nebo hněvu, zanícené praskající bradavky, změny na levé a pravé straně jazyka, šourková kýla, dlouhodobá bolestivá erekce údu, problémy v podpaží, závratě, hučení v uchu, zhoršení čichu, sucho v krku, hořká chuť v ústech, ztuhlé trapézové svaly, bolest hlavy a krční páteře, křeče v oblasti hlavy, bolestivá kůže na hlavě, bolesti v polovině hlavy, bolesti kyčlí, bolestivost, epilepsie, kuří oko a otlaky na 4. prstu nohy, stavy zuřivosti, agresivní urážlivá legrace, nedostatek odvahy, nerozhodnost, hněv ve snech, sny o trávě a stromech, zápolení, vynášení rozsudku a páchání sebevraždy ve snu, změny v průběhu meridiánu na hranici mezi krkem a vlasy a nad obočím.

Ledviny, klouby, kosti a úzkost
Toxické zatížení ledvin a následný proces v gynekologickém ústrojí způsobuje značné problémy od chronických zánětů a mykóz přes svědivost, různé typy výtoků až po přetrvávající chlamydiové, ureaplazmatické, trichomonádové a další infekce. Pod vlivem ložisek ztrácí toto ústrojí přirozenou imunitu, neboť se v něm vytváří dysbióza podobná té ve střevě.
V kloubech dochází k hromadění solí a vzniku ložisek. Ta nezůstávají jenom v jednom kloubu, ale rozšiřují se do dalších. Osteoporóza a jiné problémy kostí souvisejí s ložisky toxinů v ledvinách, která ovlivňují i páteř jako celek. Vliv ledvin a močových cest se významně projevuje v tzv. sakroilikálním kloubu (oblast křížová a kyčelní) a v kostrči. Známé jsou dráždění a záněty sedacího nervu vlivem ledvinových ložisek v podobě ischiasu, který probíhá po zadní straně stehna až do prstů nohy anebo přes kyčel, koleno a kotník až po palce.
Ve vlasech, které ledviny také ovládají, se toxiny usazují velmi rády. Pokud ložisko ve vlasovém váčku vyvolá například autoimunitní reakci, dostaví se masivní vypadávání vlasů. Na vlasový váček má vliv i hormonální oblast, zejména hypofýza. Ženám vlasy vypadávají méně právě díky ní.
Ledviny mají tendenci převádět příznaky svého toxického zatížení do nižších pater močového ústrojí. Výsledkem jsou záněty močovodů, močové trubice nebo močového měchýře.
Když jsem hovořila o řídící úloze ledvin v oblasti úzkosti a stresu, je třeba dodat, že tento vliv je oboustranný, to znamená, že ledviny samy o sobě zapříčiňují vznik úzkostných příznaků a naopak úzkost a stres představují pro jejich činnost velké nebezpečí. Stresem se totiž zahušťuje hlen, který se do ledvin dostává, což podstatně přispívá ke vzniku ložisek.
Ačkoliv nadledviny spadají pod nadvládu jater a sleziny, ledviny mají vliv na jejich funkčnost i vznik ložisek v nich. Toxické zatížení ledvin se tak v tomto případě může projevit v ovlivnění produkce kortizonu, adrenalinu a dalších protistresových hormonů a také v regulaci krevního tlaku.
Symptomy informující o toxickém zatížení ledvin a jejich okruhu jsou následující: sucho v nose, bolestivý boltec, poruchy sluchu, šumění v uších, malé, tenké uši, pískání v uchu, viklání zubů, odhalování zubních krčků, opožděné vyrůstání zubů, vodnaté otoky obličeje po ránu, tmavý až fialový jazyk, tuhý nebo ochablý jazyk, změny na kořeni jazyka, zástava močení, časté močení v noci, gynekologický výtok, poruchy menstruace, bolestivá menstruace, spontánní potraty, předčasný a bezděčný výron semene, impotence, otoky kotníků, záněty nervů, například mezižeberních, záněty sedacího nervu, bolesti v tříslech, bolesti v bedrech, zpomalené pohyby, slabé, lomivé kosti, úbytek svalů v dolních končetinách, problémy v podkolení, plíseň mezi 4. prstem a malíkem, plíseň a jiné kožní změny, zapomnětlivost, sny o vodě, lodích, utopených a o strachu.
Příště se budeme věnovat toxickému zatížení mozku a přineseme shrnutí celé problematiky.

Dana Čermáková

Leave a reply