0

Vstanou noví živnostníci?

Omlouvám se za poněkud provokativní titulek, připomínající těm dříve narozeným parafrázi na titul knížky nechvalně proslulého politika z 50. let minulého století, pro něhož byli živnostníci trnem v oku. V následujících řádcích se vydáme po jejich stopách jednou z kdysi nejrušnějších obchodních tepen Kutné Hory – Tylovou ulicí v meziválečném období minulého století. Bude to procházka neveselá, a otazník v titulku zůstane
i na samém závěru.

Po celou první polovinu minulého století byla kutnohorská Tylova ulice rušnou obchodní tepnou, v níž bychom napočítali neuvěřitelných
72 živností. Výkladní skříně v přízemí domů i vývěsní štíty na fasádách nabízely nejen zboží, ale i služby
v přepestré sortimentní skladbě. Podívejme se do historie alespoň několika bývalých obchodů, jejichž prázdné výkladní skříně „zdobí“ volání po nových živnostnících: prostřednictvím lépe či hůře vyvedených cedulí s textem K PRONÁJMU, a připomeňme si prostřednictvím dobových inzerátů některé bývalé živnostníky , kteří zde kdysi vítali každodenně své zákazníky.
Začneme rohovým domem po levé straně ulice při vstupu z Palackého náměstí s číslem popisným 387. Na počátku minulého století se zde střídali mistři cukrářského řemesla. Nejdříve Josef Gerlický, po něm Josef Novotný. V témže domě měla svůj skromný obchod s dámskými klobouky Anastázie Černá.

tylova-ul

Další prázdný obchod je v čísle popisném 406. Bývala zde nejen trafika Aloise Dvořáka, ale také zde své výrobky nabízel bednář Josef Fürbacher, kterého později vystřídalo truhlářství a sklad nábytku bratrů Adolfa a Vladimíra Slavíkových. Sortiment tohoto domu doplňoval obchod s hudebními nástroji Adolfa Bartůňka.

2tylova-ul

Odvážného živnostníka hledá také prázdná provozovna v čísle popisném 496. Kdysi zde býval vyhlášený obchod s lihovými nápoji Jindřicha Brázdy. Jeho specialitou byly likéry vlastní výroby, prodávané pod názvy Brodja – zdravotní žaludeční hořký likér, Regulator – osvěžující likér či Griotte special Ia.

Život pulzoval také v dnes prázdném obchodě s číslem popisným 501. Do roku 1912 zde býval pohřební ústav Otakara Adamce. V této souvislosti je sice poněkud troufalé tvrdit, že zde pulzoval život, ale rozhodně toto rčení platí pro dalšího živnostníka
v témže domě, a sice houslaře Josefa Čermáka.

Cedulku K PRONÁJMU najdeme také na výkladní skříni v č. p. 504. Od 20. let minulého století zde svůj dobře prosperující obchod se zbožím smíšeným každé ráno otevíral Josef Zelinka. O několik let později jej nahradil neméně prosperující uzenářský obchod Oto Miškovského. V domě také nabízeli své služby dva krejčí pro pány, a sice Antonín David a Josef Beneš.

3tylova-ul

Do sousedního domu s č. p. 505 si kutnohorské hospodyňky chodili pro čerstvé pečivo do pekařství Aloise Haška. Jak dokládá dobová fotografie, byl to šarmantní pán s elegantní bradkou a bohatýrsky nakrouceným knírem. Po jeho odchodu na zasloužený odpočinek převzal živnost se stejnou péčí o zákazníka František Kendík. Ke změně sortimentu došlo na počátku 30. let. Ve výloze se objevily cukrářské výrobky mistra svého řemesla, Gustava Lánského.

4tylova-ul

 Dnes prázdná výloha bývalého obchodu v č. p. 506 reprezentovala řadu let firmu hodináře a zlatníka Františka Silbernagla. Svůj skromný obchod s tehdy nezbytnými módními doplňky – dámskými klobouky – zde také měla na počátku 20. století modistka Marie Petáková, a do třetice zde také oblékala své zákaznice dámská krejčová Leopoldina Materková.

 5tylova-ul

V této krátké procházce kdysi obchodně rušnou Tylovou ulicí jsme upozornili pouze na obchody, jejichž prázdné výlohy hledají své nové odvážné živnostníky. Nemůžeme se věnovat všem těm desítkám obchodníků, kteří zde v minulém století poskytovali svým spoluobčanům pestrou škálu služeb. Nutno přiznat, že doba je jiná, a naprosto jinak vypadají současná obchodní centra. Nicméně Tylova ulice v samém centru historického jádra Kutné Hory dnes poskytuje poněkud truchlivý obrázek. A tak zůstává ona otázka z titulku: Vstanou noví živnostníci ? Nebo dál budeme procházet kolem výkladních skříní s různě provedenými výzvami

K PRONÁJMU ? Odpověď rozhodně není jednoduchá.

Miroslav Štrobl
Fotografie autor a jeho archiv

 

Leave a reply