0

Principy nezahleňující stravy

Dnes bych ráda shrnula naše dosavadní povídání
o zdravé stravě z hlediska metody řízené a kontrolované detoxikace organismu MUDr. Josefa Jonáše. Dva základní principy jeho nezahleňující stravy jsou z předchozích vydání, pokud jste je četli pozorně, patrné
– zapomeňte na mléko, mléčné výrobky
a pšeničnou mouku. Většina z nás je špatně tráví
a výsledkem je hlen, který nám doslova „zalepuje“ organismus a slouží jako stavební materiál pro infekční ložiska. A ostatní doporučení?

sushi-1319307

U žádného jídla by neměla chybět zelenina, protože obsahuje mnoho ochranných faktorů od vitaminů přes minerály až po antioxidanty a další méně známé látky. Je však třeba ji podávat promyšleně. Používejte všechnu od zelených listů a křehké zeleniny až po tuhé kořeny.
V úpravě dbejte na pestrost a plnost škály od dlouhodobě vařené zeleniny
s ostatními surovinami přes krátkodobě tepelně upravenou až po syrovou, kvašenou a blanšírovanou. Nejlépe uděláte, když budete mít na talíři od každého něco. Po většinu roku však nesmí v našem chladnějším a drsnějším podnebí zelenina převyšovat nad ostatními potravinami, jak doporučují některé výživové směry. Jakkoliv upravená, vždy dodá převahu jinové energie, která ochlazuje.

Naučte se nahradit živočišné bílkoviny dobře snášenými a plnohodnotnými bílkovinami rostlinnými. Nejlepší variantou je sójový sýr tofu, který se dá upravovat na mnoho způsobů. Bílkoviny ovšem získáte i z dalších luštěnin
a obilovin.

Já sama konzumaci masa vůbec nedoporučuji. Pokud už maso občas musíte mít, používejte čerstvé mořské ryby, plody moře a bílé maso, tedy drůbeží „ze dvorku“ neboli domácí – kuřecí
a krůtí a dále králičí. Všechna jsou zdravotně velmi šetrná. Dnes je dostanete na farmářských trzích nebo přímo u svého farmáře.

Asi největším problémem pro vás bude naučit se vařit a jíst bez pšeničné mouky. Existují však náhražky, například jiné obilovinové mouky – žitná, špaldová, rýžová, ovesná, pohanková, jáhlová, kukuřičná, z nichž jáhlová je chuťově zcela neutrální. Mouka sójová (hladká, hrubá) má více tuku, takže smícháním s jinou výše zmiňovanou moukou se chová jako mouka pšeničná. Lze s nimi zahušťovat polévky a omáčky a vyrábět z nich knedlíky, halušky, koláče a buchty stejně jako z pšenice.

O kravském mléku zde záměrně nehovořím, protože jeho negativní zdravotní důsledky jsou nepopiratelné, a navíc ho ke své výživě vůbec nepotřebujeme. Lze ho nahradit mlékem kozím (dnes je na trhu mléko od speciálně chovaných koz, jež už nemá charakteristickou pachuť, která mnohé od jeho konzumace odrazovala), ovčím (čerstvé však bohužel seženete, jen když se vypravíte na Valašsko nebo na Slovensko na salaš, u nás ovšem je k dostání kysané ovčí mléko – žinčica – s dlouhou trvanlivostí) a také rostlinnými mléky – sójovým, ovesným, mandlovým či rýžovým.

Slepičí vejce jako častý alergen se dají snadno nahradit křepelčími vajíčky, živočišné tuky jako máslo nebo sádlo rostlinnými oleji, nejlépe za studena lisovanými, z nichž prokazatelně nejlepší z hlediska vlivu na lidské zdraví
a prevence civilizačních chorob je olivový olje. Dnes už je k dostání i ve formě pro tepelné zpracování, můžete s ním vařit i smažit. Přestaňte používat margaríny, byť jsou vyrobené z rostlinných tuků, protože jde o tuky ztužené, tedy takové, kde se určitým průmyslovým technologickým postupem dosahuje přeměny tekutých olejů na tuhou pastu. Neobejde se to bez použití chemikálií  – zahušťovadel, ochucovadel, barviv(éček) a vzniku tzv. trans mastných kyselin, které mohou být rakovinotvorné. Většina výrobců sice tvrdí, že jejich výrobní postupy už toto nebezpečí vyloučily, ale kdoví… Zkontrolovat si to nemůžete.

Naučte se používat mořské řasy, přírodní sójovou omáčku (bez použití pšenice) a dřevokazné houby, jako jsou šíi-také a hlíva ústřičná. Jsou plné vitaminů a minerálů a navíc mají energetický
a harmonizující účinek. A zkuste ovocné džusy a čerstvě vymačkané ovocné šťávy nahradit šťávami zeleninovými. Jsou daleko zdravější, protože jsou agresivní vůči zbytkům potravy ve střevech, takže vedou společně s dalšími dietními opatřeními k odchodu měkkých kamenů, a tím k vyčištění a vyléčení střevního traktu.

Čtěte pozorně složení potravin, které kupujete, a snažte se vyvarovat těch, jež se hemží céčky. Vařte z čerstvých surovin, a pokud vám to finanční situace dovolí, dopřejte si co nejvíce biopotravin. Jejich spotřeba u nás rok od roku stoupá, nejvíc ze zemí nově přijatých do EU, i když stále ještě dosti zaostáváme za evropským průměrem. Navštěvujte více prodejny zdravé výživy, tam najdete všechno, o čem jsem dosud hovořila. Produkty zdravé či alternativní výživy dnes už najdete i v některých supermarketech a hypermarketech. Dostanete tu nejen neochucené a ochucené tofu
a tofu uzené (s tím ovšem opatrně), ale i sójové jogurty, sojanézu či tofunézu jako náhražku majonézy, kozí sýry
a mléko. Některé hypermarkety nabízejí i čerstvé mořské ryby a ovoce, ale v daleko menší míře, než tomu bylo například v 90. letech. Nejširší paletu zdravých alternativních potravin najdete v řetězcích zdravé výživy, ale i malí obchodníci se snaží a mnohdy nabízejí věci z vlastní produkce, například pekárny – celozrnný žitný chléb, žitné bochánky, špaldové záviny se špenátem nebo zelím, ovesné placičky, slazené rozinkami apod. Že to zní lákavě? Tak začněte pátrat po takových prodejnách ve svém okolí! Najdete je v Kolíně, Kutné Hoře i v Čáslavi.

Dana Čermáková

Leave a reply