0

Škola zdravého stravování

V čem spočívá zdravé stravování? Nový rok, nová předsevzetí a nové cíle. Ať už se rozhodnete, že chcete v roce 2016 zhubnout nebo jen celkově ozdravit vaše tělo, nikdy nedosáhnete úspěchu, pokud si nevytyčíte jasný cíl.  Většina má do začátku úžasné a neochvějné nadšení, ale také zkušenost, že to nadšení dříve či později zase opadne. Buď nikdy svého cíle nedosáhnete, nebo pokud se vám to podaří, brzy sklouznete zpět do starých kolejí. Znáte to? 

Nemá cenu se do změny životního stylu a celkového stravování vrhat po hlavě. Naše tělo je dlouhodobě navyklé na nějaký režim a otočením o 180° je možné si i ublížit. Změny by se měly zavádět postupně v určitém časovém horizontu – týdnů, max. několika měsíců.

Chceme-li pomocí jídla dosáhnout jakýchkoliv změn a tyto pak udržet, musí být naše strava PESTRÁ, ROZMANITÁ a VYVÁŽENÁ (obsahem živin i energií). Nevhodný jídelní režim je často příčinou nadváhy, i když nemáme nadměrný příjem potravy.

Správné jídelní návyky nespočívají pouze v tom, že jíte málo, ale že jíte správně. Když vynecháte jakékoliv jídlo, je nebezpečí, že později jste už natolik hladoví, že pak sníte větší dávku jídla, obsahující více kalorií, než jste ušetřili tím, že jste během dne některé jídlo vynechali.

Důležitý je také fakt, že pokud tělo necháváte často hladovět, pamatuje si to a energii, přijatou z potravin, si daleko více uloží do zásobního tuku, ze kterého lze odebírat energii v době lačnění, než když je přísun potravy plynulý. Pokuste se tedy změnit tradičně špatné návyky obézních, kteří jedí málo během první části dne a většinu jídla soustřeďují na druhou polovinu dne
a často i do noci. Častější příjem potravy je daleko optimálnější už i proto, že na strávení požitého pokrmu se spotřebuje určité množství energie.
V důsledku toho se zvyšuje bazální metabolismus o 20 až 30 %.

To znamená, že po jídle se výdej energie zvýší. Takže myšlenky, proč bych jedl, když nemám hlad, alespoň ušetřím kalorie, jsou zcela nevhodné. Snažte se jíst rozumná jídla v přiměřeném množství, nevynechávejte snídani, večeřet byste měli nejpozději 3 hodiny před spánkem.

Velkou chybou je vynechání snídaně. Tělo je po noci připraveno přijmout energii, která slouží pro aktivitu celého dne. Nestačí tedy v rychlosti vypitá káva, popřípadě se sušenkou. Základem je snídaně s bílkovinou a komplexními sacharidy. Po takovémto startu do nového dne zůstane hladina cukru
v krvi poměrně dlouho stabilní, takže nebudete mít hned tak chutě.

Často doporučovaný a praktikovaný návod na hubnutí „nejez“ není vůbec vhodný. Při hubnutí se nemusí hladovět!

Pokud chceme hubnout, je také nedostatečný pitný režim velmi častou
a závažnou chybou. Při hubnutí se totiž tělo potřebuje zbavit nadbytečných látek a k jejich „odplavení“ potřebuje právě dostatek vody. Správný pitný režim je základem nejen pro hubnutí, ale také
i předpokladem pro pevné zdraví.

Pokud se chcete dozvědět více, navštivte nějakou z našich přednášek.

Leave a reply