0

Zdravá střeva pomohou s hubnutím

Ne nadarmo se říká, že zdravá strava je klíčem k lidskému zdraví. Správný, pestrý a zdravý jídelníček má totiž zásadní vliv na střeva a s nimi spojené trávení. Pokud tedy budeme udržovat zdravou a vyváženou střevní mikroflóru, můžeme hubnout. 

Mikroflóru mohou měnit také některé léky. A právě proto je u nich často uváděno jako negativní vedlejší účinek přibývání na váze.  Zdravou mikroflóru je třeba udržovat pravidelným pohybem a vyváženou stravou, bohatou na zeleninu a ovoce.

Zdraví a odolnou imunitu, správnou mikroflóru a s tím spojené trávení či průchodnost střev lze nejvíce ovlivnit tím, co máme na talíři. Střevní bakterie jsou pro lidský organismus velmi důležité, chrání a posilují organismus tak, aby odolal nejrůznějším nemocem.

Pokud máte problémy s trávením, zaměřte se na zeleninu, která má na střeva podobný účinek jako probiotika. Ta jsou důležitá zejména proto, že tělu a především pak střevům pomáhají vytvářet zdraví prospěšné bakterie.

Konzumujte proto cibuli, česnek nebo například pórek, jogurty, zakysané mléčné výrobky, nakládanou zeleninu, fermentované potraviny. Velmi bohaté na živé kultury je například kysané zelí, jehož šťáva se pije při chronických problémech s trávením, a to dokonce i několikrát denně.

Vláknina

Pokud bude člověk konzumovat dostatek vlákniny ve formě ovoce a zeleniny, není třeba užívat další probiotické doplňky stravy v tabletách.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny ale zařazujte do jídelníčku postupně. Mějte také na paměti, aby vláknina plnila v těle správnou funkci, musíte přijímat dostatek tekutin. Nejvíce vlákniny z ovoce získáte například z malin, hrušek, jahod a borůvek, banánů a avokáda. Ze zeleniny pak konzumujte květák, kapustu, mrkev, lilek a brokolici. Nezapomeňte na luštěniny, semena a klíčky, obilniny a brambory.

Doporučená denní dávka vlákniny je 25-30 gramů, to je alespoň 500 g zeleniny a ovoce.

V případě nárazového nadměrného příjmu vlákniny může ovšem dojít k nadýmání, bolestem břicha a plynatosti. Dlouhodobý nedostatek příjmu vlákniny může vést k zažívacím problémům, vzniku cukrovky a různým srdečním chorobám.

Váš tým Studia NutristylKH,
www.nutristylkh.cz, 

Leave a reply