0

Pocta pro Otce vlasti

Skupina historického šermu a dobové hudby Páni Kolína, která letos slaví 25 let své existence, uspořádala 21. května již po jedenadvacáté historickou bitvu na kolínské jízdárně, tentokrát s názvem Meč a koruna, která byla věnována našemu nejslavnějšímu panovníkovi, králi českému a císaři Svaté říše římské Karlu IV., od jehož narození letos uplynulo 700 let. Nadělili si tak ke svému jubileu ten nejlepší dárek, protože akce se setkala s mimořádným zájmem veřejnosti. Měla již tradiční scénář – v 11 hodin vyšel z jízdárny průvod účastníků, který vyvrcholil na Karlově náměstí souboji a pasováním rytířů před radnicí. V té době už bylo na jízdárně otevřeno dobové tržiště s ukázkami řemesel a množstvím stánků, nabízejících historické oděvy, obuv, sklo, keramiku, meče a helmy, medovinu, trdelník, občerstvení pro masožravce i vegetariány v podobě třeba chleba se škvarkama a cibulí, dětskou dílničku, střelnici s kušemi a další atrakce k povyražení návštěvníků.

Kopie Svatováclavské koruny, která byla součástí představení

Kopie Svatováclavské koruny, která byla součástí představení

Hlavní program, skládající se z rekonstrukcí dvou bitev – u hradu San Felice v severní Itálii a u Kresčaku (1346), která byla osudovou pro Karlova otce Jana Lucemburského -, započal v 15 hodin a trval hodinu a půl. Zúčastnilo se ho na 250 účinkujících z řad příslušníků skupin historického šermu z celé republiky.

IMG_2142

Název bitvy Meč a koruna není náhodný. Páni z Kolína pro tuto významnou příležitost vlastními silami vyrobili repliku Svatováclavského neboli korunovačního meče českých králů i vlajky z té doby, které měly na jízdárně svoji premiéru. Největším překvapením a třešničkou na dortu celé akce ale byla přesná replika Svatováclavské koruny, pozlacená, vážící 2,5 kilogramu, kterou Pánům z Kolína zapůjčila zlatnická a šperkařská firma Graciella. Nebyla vystavena ve vitríně, ale stala se součástí celého představení.

Narozeninový dort k 25 letům SHŠ Páni  z Kolína

Narozeninový dort k 25 letům SHŠ Páni
z Kolína

„Karel IV. bitev moc neabsolvoval,“ řekl k programu zakladatel Pánů
z Kolína a jejich lídr Miroslav Horáček. „Bojoval vlastně jenom v severní Itálii, když mu bylo 16 let. Vyhledával spíše rytířské turnaje nežli krveprolití na bitevních polích jako jeho otec Jan Lucemburský. Vděčíme mu za mnohé: rozšířil území českého království, ale co je hlavní – za jeho vlády naše země nepoznala žádné války.“

Hlavní postavu císaře Karla IV. ztvárnil herec českokrumlovského divadla Zdeněk Krajíček, který s Pány z Kolína spolupracuje už třetím rokem nejen na historických bitvách v jízdárně, ale i na jejich Historických slavnostech na Kmochově ostrově, kde loni představoval krále Václava IV. a předloni císaře Zikmunda.

Kopie Svatováclavského meče, který  skupina vlastnoručně zhotovila

Kopie Svatováclavského meče, který skupina vlastnoručně zhotovila

Náštěvnost bitvy Meč a koruna byla rekordní, navštívilo ji přes 1250 diváků.

„Myslím si, že lidé si v souvislosti s výročím Karla IV. jako Otce vlasti a ve spojitosti se současným děním ve světě uvědomili svou sounáležitost k tomuto národu a jeho historii, na kterou mohou být i díky Karlu IV. hrdi,“ zhodnotil mimořádný zájem
o akci Miroslav Horáček.

A tak se už všichni milovníci historie mohou těšit na Historické slavnosti na Kmochově ostrově 13. srpna, které Páni z Kolína pořádají pod titulem Císařův pekař a jsou věnovány císaři Rudolfu II.

Dana Čermáková

Fotografie Zdeněk Hejduk a archiv SHŠ Páni z Kolína

Leave a reply