0

Jak správně vybírat potraviny a nakupovat?

V dnešní době stále více lidí při nákupu potravin nehledí už jen na cenu, ale zajímá se také o složení a kvalitu potravin. Asi nejsložitější je orientace v tzv. éčkách, máme jich hned několik a ne všechny musejí být škodlivé. 

nutristyl

A jak tedy správně vybírat a nakupovat potraviny?

Zde je několik základních bodů, na které bychom měli brát zřetel: 

• 1. kupovat sezónní ovoce a zeleninu

• 2. číst etikety

nutriční hodnoty

konzervanty

barviva

kalorie

minimální doba trvanlivosti

země původu

• 3. neřídit se pouze reklamou, obalem….

• 4. brát potraviny od drobných pěstitelů (bio farmy – „bedýnky“, stánkový prodej – přímo od pěstitele)

• 5. vlastní domácí výroba

Dnes se zaměříme především na bod č. 2, tedy čtení etiket.

Nutriční hodnoty – ty nám říkají, kolik určitá potravina obsahuje kalorií, tato jednotka se udává nejčastěji v Kcal (kilokalorie), nebo Kj (kilojouly), dále hodnotu tuků a z toho nasycené mastné kyseliny, sacharidy a z toho cukry, vlákninu, bílkoviny a množství soli.

Konzervanty a barviva – Pokud je potravina označena logem CEFF, máte jistotu, že jste od těch nejvíce nežádoucích éček ochráněni. Ale toto označení prozatím bohužel nemají všechny potraviny, proto zkuste číst alespoň kategorie éček, které jsou na obalu výrobku uvedeny – dobré je vyhnout se právě konzervantům, umělým barvivům, sladidlům a glutamátům. Někdy může pomoci v lepší orientaci
i počet éček ve výrobku. Obecně se dá říci, že čím jich je více, tím hůře pro člověka. Za méně kvalitní potraviny jsou mnohdy označovány i tzv. zpracované potraviny jako jsou cukrovinky, ochucené nápoje, hotová jídla a pochoutkové saláty, které obsahují často velké množství éček. Naopak nezpracované potraviny, mohou obsahovat pouze některá éčka a jejich množství je navíc regulováno.

Éčka můžeme rozdělit na:

Přírodní látky – např. vitaminy, které jsou pro naše tělo přirozené a mnohdy prospěšné.

Éčka přírodně identická – např. zvýrazňovače chuti, kde bychom se měli mít už na pozoru.

Éčka syntetického „chemického“ původu –  například umělá barviva a sladidla. Ta do našeho těla nepatří vůbec, nic mu nepřinášejí, naopak ho zatěžují.

A proč bychom si měli hlídat, kolik chemikálií do těla přijmeme? Protože určitou část chemikálií náš organismus dokáže přirozeně vyloučit, pokud je ovšem chemie moc nebo je těžko odbouratelná, naše tělo si s ní neporadí a začne ji ukládat na různá místa. Tím se náš organismus dostává do horší kondice ať už fyzické či psychické. Takto vzniklé černé skládky mohou být v budoucnu zdrojem zdravotních problémů – ekzémy a alergiemi počínaje, přes hormonální nerovnováhu a v extrémních případech rakovinu konče.

Po požití chemikálie nás nic nebolí, nicméně ty skutečné problémy se mohou projevit až po několika letech. Chemii po roky ukládanou
v našem těle lze částečně vyloučit, ale tento proces je náročný a může trvat i několik měsíců.

Pokud Vás tato problematika zaujala, rádi bychom Vás pozvali na tzv. asistovaný nákup. Na tomto ´´nákupu ´´ Vám v praxi ukážeme jak nakoupit ty správné a zdravé potraviny.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

Team studia Nutristyl KH

www.nutristylkh.cz

tel.: 604 298 227

Leave a reply