0

Nebe a dudy.

Záchrana podnikání u nás a jinde?

Vláda celkem efektivně chrání zdraví a životy občanů. Daří se jí to hlavně proto, že občané jsou ukáznění a velmi tomu sami pomáhají. Vláda by měla ale chránit i českou ekonomiku, tedy podnikání. To se jí nedaří, pravděpodobně vinou jejího nezájmu o malé a střední podnikání. Musíme tedy být ostražití a velmi aktivně musíme bránit zájmy českých firem a živnostníků.

Vše, co dosud vláda v ekonomické oblasti dělá, je nedostatečné, některé kroky jsou dokonce destruktivní. Pokud by vláda pokračovala v takovém módu přístupu k pomoci-nepomoci českému podnikání, pak výsledkem bude krach 20 – 25 % českých malých a středních firem a až 30 % živnostníků. To je jistě výsledek nežádoucí, zvláště, když si uvědomíme, že právě malé a střední podniky a živnostníci jsou největším zaměstnavatelem. A katastrofou by pak bylo to, co by jistě následovalo – převzetí uvolněných trhů a oborů nadnárodními řetězci a výrobci a obřími holdingy, jakým je třeba Agorfert.

Takovému scénáři je třeba zabránit za každou cenu. Vláda musí (i když vládní politici tak neradi slyší tento imperativ) podpořit rychle a účinně české malé a střední podnikání.

Vláda nám tvrdí, že dělá více než jiné země. Pojďme její tvrzení porovnat s fakty.

My máme program Antivirus s kompenzací části mezd zaměstnanců, ovšem jen pokud zaměstnavatel splní náročné podmínky. A ještě má vláda vyhlásit režim, v rámci kterého, podle ministra Havlíčka, by měl stát firmám s poklesem příjmů o 30%, kompenzovat 20% mezd. V Austrálii vytvořili jednoduchý systém, kdy každá OSVČ, které spadne příjem pod 2000AUD, v přepočtu 30 000 Kč měsíčně, dostává příspěvek ve výši 1100 AUD, tedy asi 16 500 Kč měsíčně a zároveň může pokračovat v provozování živnosti, pokud je to možné. Firmy, kterým klesl příjem o 30% a více dostávají v Austrálii kompenzaci ve výši 3000AUD, tedy 45 000 Kč na zaměstnance.

V České republice musí firmy, které musely z nařízení vlády zavřít své provozy, platit své běžné výdaje a jedinou podporu, kterou dostanou je podpora na zaměstnance nebo půjčka. V Dánsku dostanou firmy, kterým bylo takto znemožněno podnikat proplaceno 100% jejich běžných výdajů. Firmy, kterým se snížil obrat o 40% a více mohou požádat o proplacení běžných výdajů. Ty jím budou proplaceny ve výši až 80%. V Česku nedostanou takovéto firmy od státu nic.

Živnostníci, kterým se v Dánsku sníží jejich příjem o 30% a více, dostanou kompenzaci ve výši 75% jejich běžných příjmů a to až do výše 23 000 DKK měsíčně, tedy asi 85 000Kč měsíčně. U nás se živnostníci dočkali jednorázové „podpory“ ve výši 25 000Kč na přibližně měsíc a půl, tedy 500 Kč na den. Co bude potom, nikdo neví.

V Holandsku, dostanou firmy, které přijdou o 20% a více svého obratu, vládní podporu na platy zaměstnanců a to až ve výši 90% v závislosti na tom, o kolik jim poklesne obrat.

V Rakousku se postarali o nejohroženější skupinu živnostníků. Pokud splní podmínku poklesu příjmů o 50% a zároveň měli v minulém roce čistý příjem do 33 000 EUR, asi 750 000Kč čistého měsíčně, dostanou vyplacenou jednorázovou podporu ve výši 500 nebo 1000 euro. K tomu budou dostávat 80% jejich běžného příjmu a to až do výše 2000 euro, asi 55 000 Kč měsíčně.

Je zřejmé, že proklamovaná pomoc vlády českým malým a středním firmám a živnostníkům je chiméra a vláda o skutečnou a účinnou záchranu ohrožených firem a živností nemá zájem.

Podnikatelské odbory žádají vládu, aby si vzala příklad ze zemí, kde to myslí se svými občany, se svým podnikáním vážně a aby začala účinně podporovat malé a střední firmy a živnosti. Je nutné, aby vláda pomohla podnikatelům a živnostníkům uhradit část jejich nákladů a aby jim kompenzovala část jejich ztrát. Jen tehdy se česká ekonomika znovu rozběhne, jen tehdy nám nebude hrozit neúměrná nezaměstnanost.

 

Radomil Bábek
předseda výboru Podnikatelských odborů

 

Leave a reply