0

Pivní dámy oživily Sedlec

Jak jsme psali v lednovém vydání, bývalý schwarzenbergský pivovar na předměstí Kutné Hory v Sedlci již od roku 2010 rekonstruuje akademický malíř a restaurátor Jan Chejn. Uspořádal tu již několik kulturních akcí, určených široké veřejnosti, a to vždy dvakrát ročně při příležitosti Dne otevřených dveří. V tomto úsilí mu od loňského prosince pomáhá První dámský pivní club Sedlec, který zahájil svoji činnost 13. prosince loňského roku pokřtěním skutečného sedleckého piva, které bylo uvařeno v přenosné varně
1. listopadu. Dámy se rozhodly podpořit rekonstrukci pivovaru pravidelným pořádáním nejrůznějších akcí,
a to každý měsíc. V sobotu 21. února se tak na Dni otevřených dveří dámy prezentovaly vyzrálým pivem z poslední várky a předvedly nové vaření, které se naučily podle pokynů mistra sládka. Asistoval jim majitel pivovaru Jan Chejn. Do pivovaru se přišlo podívat na sto návštěvníků, kteří byli pohoštěni nejen skvělým pivem, jehož kvalita je srovnatelná s nejlepšími speciály, ale i svařákem či kávou, teplými párky, domácími buchtami a slaným pečivem. K dobré náladě přispěl svou hudbou František Kočárník, obyvatel Sedlce.
Zavítali sem i zahraniční turisté, jdoucí kolem, takže jsme hovořili například s mladými norskými turisty, kteří byli docela nadšení a rádi ochutnali sedlecké pivo, párky a rádi se také seznámili s celým projektem rekonstrukce pivovaru.
Pivní dámy připravují další akci již na Velikonoce, takže pokud budete mít zájem, můžete přijít 5. dubna o velikonoční neděli, kdy v pivovaru ochutnáte nejen správně uleželé sedlecké pivo, ale budete si moci koupit tradiční řemeslné výrobky patřící ke svátkům jara.

pivni-klub

-dan- Fotografie Antonín Vodička

Leave a reply