0

Za králem Artušem do Kolína

23. května se na kolínské jízdárně uskuteční již 20. ročník historických bitev, které pořádá skupina historického šermu Páni z Kolína. Tématem letošní jubilejní akce je nejznámější rytířský příběh o králi Artušovi, který se v Čechách díky potulným pěvcům a trubadúrům vypráví už od dob vlády císaře Karla IV.

Program začne v 11.00 průvodem kostýmovaných účastníků z jízdárny na kolínské Karlovo náměstí, kde proběhnou ukázky historického šermu a dojde na pasování rytířů. V té době se také otevře dobové tržiště v prostoru jízdárny. Návštěvníci zde najdou téměř 40 stánků s nejrůznějším sortimentem a ukázkou řemesel. Nebudou chybět medovina, trdelník, dřevěné hračky, dětské přilby a meče pro malé rytíře ani šperky pro malé i velké princezny, historické sklo, keramika a výrobky ze dřeva i kůže.
Podívat se budete moci na ukázku kovářského řemesla, předení na kolovrátku, ražby mincí, výroby mýdel a svíček. Pro mlsouny tu bude královská čokoláda, pražené mandle, oříšky a spouta dalších dobrot.
V 15.00 začne historická bitva neboli souboj o meč Excalibur, zápas dobra a zla. Letos se diváci mimo jiné mohou těšit na zajímavá pyrotechnická kouzla v podání čaroděje Merlina a nebudou chybět ani rytířské turnaje u dvora krále Artuše nebo dobové tance jeho dvořanů.
A samozřejmě dvě bitevní ukázky armád krále Artuše a černého prince Mordreda. Jak to celé dopadne a kdo nakonec získá čarovný meč a vládu nad Británií? Nechte se překvapit!
Dobrý info regionální měsíčník je hlavním mediálním partnerem akce.

artus_kolin

Leave a reply