0

Letecká show s rekordní návštěvností

Dech beroucí průlet deseti gripenů ve tvaru šipky s přesnými rozestupy, hromadný výsadek, intervence dvou gripenů na transportní letoun CASA, display ukázka útoku na pozemní cíle dvojice bitevníků L-159 ALCA s pyrotechnickými efekty, ukázka vrtulníku Mi-24, to všechno a mnoho dalších leteckých čísel i pozemní techniku Armády ČR mohli v sobotu 23. května vidět návštěvníci již 7. ročníku Dne otevřených dveří na letišti Čáslav, kde sídlí 21. základna taktického letectva. Letos jich přišlo na 80 000, což je dosavadní rekord, poslední ročník v roce 2013 navštívilo asi 50 000 milovníků letectví.
Jedním z vrcholů dne byla nepochybně ukázka display letu stíhačky F-16, který předvedl pilot belgického armádního letectva. Jakmile tento impozantní stroj zaburácel, na obrovské letištní ploše jako kdyby někdo mávl kouzelným proutkem – tisíce lidí znehybněly, přestaly mluvit a jen zíraly vzhůru. Návštěvníci mohli také porovnat schopnosti českého display pilota gripenu Martina Špačka a pilota švédského při jejich sólových letech.
Z historických letadel přitahovaly pozornost například Mustang nebo Spitfire MK 16. Velmi povedené představení předvedla akrobatická skupina Flaying Bulls, provázela ji hudba z Pirátu z Karibiku. Všechna letadla vojenská i historická si lidé mohli prohlédnout zblízka, do gripenu si dokonce mohli i sednout, na což se celý den stála fronta.
Den otevřených dveří byl jakýmsi vyvrcholením čtrnáctidenního cvičení Lion Effort 2015, které je určeno pro země, vlastnící letouny JAS-39 Gripen. V českém vzdušeném prostoru se tak pohybovaly stroje švédské a maďarské armády. Zároveň tato akce připomněla skutečnost, že je to právě 10 let, kdy se gripeny staly součástí Vzdušných sil Armády ČR.
letecka-show

-dan-
Fotografie Antonín Vodička, Dušan Lapáček

Leave a reply