0

Dvacátá bitva, tentokrát Artušova

Když před 20 lety zorganizovala skupina historického šermu (a dnes i dobové hudby) Páni z Kolína první historickou bitvu v prostředí kolínské jízdárny, její vedoucí Miroslav Horáček jistě netušil, že tím zakládá novodobou tradici, která dnes už neodmyslitelně patří ke kolínskému kulturnímu dění. Letošní jubilejní ročník se nesl v duchu nejznámějšího rytířského příběhu o králi Artušovi a meči Excalibur, který se v českých zemích díky potulným pěvcům a trubadúrům vypráví už od dob vlády císaře Karla IV.
Akce, které se zúčastnilo na 300 nadšenců z řad skupin historického šermu z celé republiky, začala už tradičně v 11 hodin průvodem rytířů, zbrojnošů, vlajkonošů a dvorních dam z jízdárny na Karlovo náměstí, kde proběhly ukázky soubojů, které měly všechny milovníky romantiky, historie a dobrodružství pozvat na bitvu i dobové tržiště, které se v té době v prostorách jízdárny otevřelo. Na 30 stánků nabízelo nejrůznější dobové zboží, například historické oděvy, obuv, šperky, sklo, keramiku, dětské přilby a meče, výrobky z kůže i ze dřeva, přírodní mýdla a svíčky. Své umění předvedl kovář, k vidění bylo pletení košíků nebo ražba mincí. Pro mlsouny byla připravena královská čokoláda, pražené mandle, oříšky nebo medovina.
V 15 hodin začala historická bitva neboli souboj o meč Excalibur. Víc jak 1200 diváků mohlo kromě bitevního klání armád krále Artuše a černého prince Mordreda vidět zajímavé pyrotechnické efekty čaroděje Merlina, rytířské turnaje u dvora krále Artuše nebo dobové tance jeho dvořanů.
Organizátoři se až do soboty báli, aby je nezradilo počasí, jak tomu bylo loni, kdy zároveň svítilo slunce a pršelo, tentokrát jim ale byly mocnosti nebeské nakloněny. Jen foukal trochu silnější vítr, což však tvrdé chlapy v brněních nemohlo nijak rozhodit. Večer se v ležení rozhořely ohníčky a stany osvětlovaly lucerny, a to byl čas zapálit svíčky na „bitevním“ narozeninovém dortu. Hrálo se a vzpomínalo… Však si to organizátoři za těch dvacet let zasloužili.

artus-kolin
-dan-
Fotografie Zdeněk Hejduk
a Antonín Vodička

P. S.: Další akci Pánů z Kolína budeme moci zažít 15. srpna na Kmochově ostrově v Kolíně. I tady už budují tradici, tentokrát tzv. Císařských dnů – předloni to byl ruský car Alexandr I., loni rakouský mocnář František Josef I. Letos tuto linii poněkud naruší 600. výročí upálení Mistra Jana Husa
v Kostnici, takže se můžeme těšit na blízká setkání se středověkem.

Leave a reply