0

Kutná Hora žije v červnu operou

Mezinárodní hudební festival Operní týden Kutná Hora je za dveřmi, a my bychom vás rádi seznámili s jeho programem.
19. ročník mezinárodního hudebního festivalu se koná pod záštitou předsedy právního výboru Evropského parlamentu Pavla Svobody a starosty města Kutné Hory Bc. Martina Starého, za finanční podpory města Kutné Hory, Středočeského kraje a dalších významných partnerů.
Můžete se těšit na scény ze světových oper v podání našich a zahraničních sólistů a Karlovarského symfonického orchestru, na setkání s populárním hercem Václavem Postráneckým a dámským smyčcovým Eve Quartetem, výjimečným souborem Musica Bohemica s uměleckým vedoucím, dirigentem a skladatelem Jaroslavem Krčkem a Smetanovu Libuši s Evou Urbanovou v titulní roli.

Operní galakoncert
Zahajovací večer – 19. 6. 2015 – Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře ve 20 hodin. V programu, sestaveném z árií a scén ze světových oper, zazní ukázky z oper Lazebník sevillský, Komedianti, Faust a Markéta, Werther, Rigoletto, Carmen, Tosca a dalších. Uslyšíte je v provedení Karlovarského symfonického orchestru, české sopranistky Petry Alvaréz – Šimkové, italského tenoristy Luciana Mastra, který okouzlil obecenstvo Operního týdne svým Daliborem (2013) a recitálem z italských árií a písní (2014)
a laureátů 49. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže A.Dvořáka v K.Varech, německé mezzosopranistky Dorothey Spilger a barytonisty Bogdana Panchenka z Ukrajiny. Dirigentem koncertu bude František Drs.

Václav Postránecký a Eve Quartet uvádí Shakespearovské sonety
Druhý festivalový večer – 22. 6. 2015 – historická zasedací síň Vlašského dvora ve 20 hodin. Čeká vás setkání
s populárním hercem Václavem Postráneckým, dámským smyčcovým Eve Quartetem a Shakespearovými sonety.
Vybrané Sonety v pořadu zazní v překladu Prof. PhDr. Martina Hilského, CSc.
V kontrastu k recitaci Václava Postráneckého budou v průběhu pořadu znít pečlivě zvolené úryvky a věty z původních kvartetních děl W. A. Mozarta, F. Schuberta, M. Ravela, skladby a úpravy z děl G. Bizeta, J. Masseneta a J. Suka.

Musica Bohemica
Třetí festivalový večer – 24. 6. 2015 – Nádvoří Vlašského dvora ve 20 hodin. Večer s výjimečným souborem Musica bohemica s uměleckým vedoucím a zakladatelem souboru Jaroslavem Krčkem slibuje mimořádný hudební zážitek a do vašich srdcí vnese pohodu a radost. Soubor interpretuje hudbu širokého slohového rozpětí. Zvláštní a ojedinělá je interpretace a zpracování anonymní
a lidové hudby. Krčkovy úpravy a adaptace lidových předloh mají zcela osobitý styl a výrazně se odlišují od prostých úprav vysokým stupněm stylizace, která probouzí v posluchačích náklonnost k této hudbě. Podává ji živě, bez akademické strnulosti, ale se spontánností, která k tomuto umění patří.

Eva Urbanová v titulní roli Libuše v opeře od Bedřicha Smetany
Závěr festivalu – 28. 6. 2015 – nádvoří Vlašského dvora ve 20 hodin. Poslední večer festivalu bude tradičně patřit opeře. Slavnostní operu Bedřicha Smetany Libuše uvádíme u příležitosti oslav 20 let od zápisu města Kutná Hora na Seznam světového dědictví UNESCO. Opera zazní v provedení sólistů
a hostů Národního divadla v Praze.
V titulní roli vystoupí sopranistka Eva Urbanová, v dalších rolích se představí Livia Obručnik Venosová, Jana Foff Tetourová, Vratislav Kříž, František Zahradníček, Tomáš Černý, Jiří Hájek, Jevhen Šokalo a další. Se souborem opery Divadla J. K. Tyla v Plzni operu nastudoval dirigent Oliver Dohnanyi, režiséry jsou Martin Otava
a Tomáš Pilař. V Kutné Hoře se však za dirigentským pultem setkáme tradičně s dirigentem Františkem Drsem.

ot-2015

Ceny vstupenek
1. večer: kategorie: A 350,- Kč; B 250,- Kč
Cena vstupenky 2. večer: 150,- Kč
Cena vstupenky 3. večer: 250,- Kč
Ceny vstupenek 4. večer: kategorie:
A 550,- Kč, B 450,- Kč,
C – nečíslované 250,- Kč
www.opernityden.cz
Karolína Hromádková

Leave a reply